Próby przedłużania czasu przydatności do spożycia kawy zawsze przypominają walkę z wiatrakami. Proces utleniania się kawy i utraty związków aromatycznych, pomimo usilnych prób, jest niemożliwy do zatrzymania. Już na początku tego tekstu trzeba pokusić się o banał: jeśli zależy ci na świeżości, kupuj kawę w małych ilościach i zużyj ją jak najszybciej. Dość już zostało powiedziane, że przechowywanie ziaren w lodówce, ze względu na wysoką wilgotność w niej panującą, jest mało rozsądnym pomysłem, a jak to jest w przypadku zamrażalnika?
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Mrozić kawę czy nie mrozić?
Z pomysłem mrożenia kawy można się już spotkać, gdy ziarno jest jeszcze zielone. W tym przypadku zamrażanie próbek zbiorów pozwala na porównanie ich z tymi, które dopiero mają nadejść w następnym roku. Nie jest to powszechną praktyką i traktuje się to bardziej jako ciekawostkę lub eksperyment. W takim przypadku, gdy ziarno jest jeszcze surowe nie ma ryzyka utraty aromatów, ponieważ cały zapach, który utożsamiamy z kawą, pojawi się w niej dopiero po procesie wypalania.
Temat mrożenia kawy stał się głośny kilka lat temu, gdy Maxwell Colonna-Dashwood wraz z grupą chemików Uniwersytetu w Bath, przeprowadzili badania mające określić wpływ mrożenia kawy na równość mielenia. Począwszy od 20C, doszli do –200C, wykazując, że im niższa temperatura, tym równiejsza wielkość zmielonych drobin kawy. Pozwala to na wyciągnięcie z kawy więcej smaku oraz wyższą kontrolę procesu zaparzania. Podobnymi wynikami podzielił się Dr. Chris Hendon z Amerykańskiego Instytutu Technologii w Massachusetts, który od lat we współpracy z baristami przeprowadza badania różnych zagadnień związanych z kawą wysokiej jakości. Skoro już wiemy, że mrożenie pozytywnie wpływa na mielenie kawy, pozostaje nam zmierzyć się z pytaniem: Czy kawa może być przechowywana w zamrażalniku, czy odnosi się do to mrożenia wyłącznie przed mieleniem?
Gdzie przechowywać kawę mieloną?
Jednym z głównych wrogów kawy jest wilgoć. Ciągła zmiana temperatur może doprowadzić do zwiększenia poziomu wilgotności ziarna, a co za tym idzie – do destrukcji aromatów i przyspieszenia procesów starzenia. O ile mrożenie kawy znacząco wydłuża jej świeżość (nawet do 4-5 miesięcy) i nie wpływa destrukcyjnie na jej jakość, o tyle warto wykazać niezwykłą ostrożność i nie dopuszczać do ciągłego schładzania i ogrzewania się ziaren. Dobrym rozwiązaniem będzie mrożenie jedynie nadwyżki kawy, której nie jesteśmy w stanie wypić w przeciągu 2 tygodni lub w sytuacji, gdy wyjeżdżamy z domu na dłużej. Można też zaraz po otwarciu paczki podzielić ją na odpowiednie porcje, by następnie wyciągać jedynie potrzebną do zaparzenia ilość, nie dopuszczając do ogrzewania się pozostałych ziaren.
Wskazówka!
Kawę zmiel zaraz po wyciągnięciu z zamrażalnika. Jednak zanim zalejesz ją gorącą wodą, poczekaj aż się ogrzeje. W przeciwnym razie gorąca woda w kontakcie z kawą obniży swoją temperaturę, co wiąże się z dużym ryzykiem niedoparzenia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
10 Wielkich Herbat Chińskich
10 Wielkich Herbat jest to lista zawierająca najsłynniejsze i najbardziej cenione herbaty chińskie. Tradycja przygotowywania[...]
lip
Ile czasu między kolejnymi parzeniami herbaty?
Herbatę parzy się wielokrotnie. Chodzi oczywiście o wielokrotne zaparzenie tej samej porcji liści. Informacja taka[...]
kwi
Oznaczenie gatunków herbat o całych liściach
Oznaczenie gatunków herbat Mając podstawową wiedzę o literowych oznaczeniach możemy przejść do kombinacji liter oznaczających[...]
mar
Herbata ze Szczytu Wzgórza. Chiya
Herbata ze Szczytu Wzgórza jest herbatą czarną (w nomenklaturze wschodniej czerwoną) pochodzącą z regionu Ilam,[...]
paź
Zapisywanie notatek o herbacie: herbaciany dziennik. Czy warto?
Pomysł oczywisty: zapisywać, robić notatki. Czy warto? Zdecydowanie tak. W ten sposób nauka herbaty będzie[...]
wrz
Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?
Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli,[...]
lip
Jaka jest historia yerba mate? (legenda)
Indianie z plemienia Gurani byli pierwszymi, którzy poznali yerba mate i jej działanie. Jak do[...]
cze
Herbata na wzmocnienie odporności. Najlepsza herbata na odporność
Kiedy czujemy się niewyraźnie i chcemy wzmocnić swoją odporność, polecamy herbatę na bazie czosnku, dzikiej[...]
lis