ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Joanna Liu Mulan Blog

Yunnan Golden Jade

To interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej.  Jej nazwa odnosi się do chińskiej tradycji łączenia jadeitu ze złotem.

Lubie tę herbatę z kilku powodów, jednym z nich jest spory zakres temperaturowy i czasowy parzenia jej. Dziś pokusiłam się o mały eksperyment związany z temperaturą, zaczęłam od 80 stopni i schodziłam w dół.

Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem

Do parzenia wykorzystałam jedno z najmniej w Polsce znanych naczyń – chińskie Cebei. To naczynie to po części gaiwan a po części czajnik o zgrabnej pojemności 170 ml.  Wsypałam do niego 3 gramy herbaty i rozpoczęłam parzenie trwające jedną minutę.

"Yunnan

"Yunnan

Napar był słodki, a przy tym miał lekko ogórkowy aromat. Świetne połączenie, idealnie wyważone i zbalansowane.

Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem

Drugie parzenie już przy temperaturze wynoszącej 75 stopni trwało jedną minutę i trzydzieści sekund. Fenomenalna słodycz, którą nadawała czarna herbata dalej była wyczuwalna na pierwszym planie. To ciekawe, bo było jej  w tej mieszance było zdecydowanie mniej. Jednak niższa temperatura sprawiła, że zielona herbata powoli dorównywała czarnej intensywnością smaku.

Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem

Trzecie parzenie, przy 70 stopniach i dwóch minutach, wyprowadziło na pierwszy plan smak zielonej herbaty. Czarna jedynie dodawała delikatnie swoją jedwabistą słodycz.

Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem

Po zaparzeniu poddałam głębszej analizie liście, w większości są to wysokiej jakości pąki herbaciane. Według producenta ta mieszanka składa się w 60% z herbaty zielonej i w 40 % z herbaty czarnej.

Jak oceniam połączenie tych dwóch herbat? Oczywiście uważam, ze jest w równie dobrym guście jak połączenie jadeitu ze złotem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dong Ding, Tung-ting

Herbata niebieska (turkusowa) oolong produkowana na Tajwanie. Uznana za jedną z lepszych tajwańskich herbat. Pierwsze[...]

3 rzeczy potrzebne do zaparzenia dobrej kawy

Przygotowanie idealnej kawy będzie wymagało precyzji i nie ma tu uniwersalnych przepisów. Każde ziarno potrzebuje[...]

Dodatki do herbaty. Co dodać do herbaty, żeby lepiej smakowała?

Mleko, cukier, miód, a może sól i masło? Czego dodać do herbaty? Do jakiej herbaty[...]

Czy cascara to herbata? Kofeina w cascarze

W smaku cascara jest delikatnie słodka, w aromacie wyczuwa się rodzynki, czereśnie czy jabłka. Przy[...]

Przepis na czekoladki z Yerba Mate, Yerboladki

Jeśli lubicie oryginalne smaki, a ponadto jesteście fanami Yerba Mate mam dla was niesamowity przepis[...]

Miodokrzew honeybush – herbatka bez kofeiny, dobra dla dzieci i nie tylko

Honeybush to ziołowa herbatka pochodząca z RPA. Jest tam zbierana, przetwarzana, w tym fermentowana jak[...]

Herbata z konopi, właściwości, parzenie. Herbata konopna hemp tea

Napar z liści konopi jest to nowość na Polskim rynku i zarazem obiekt kontrowersji. Na[...]

4 Comments

Herbata Darjeeling: zbiory, parzenie, umiejscowienie

Każdego roku wraz z początkiem wiosny wszyscy fani herbaty i wiosennych, świeżych smaków nagrzewają swoje[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.