Herbata zielona Chun Mee bywa inaczej nazywana Zhen Mei albo „precious eyebrows”, co oznacza „cenne, szlachetne brwi”. Skąd wzięła się ta nazwa? Uwaga: z delikatnie zakrzywionego kształtu suszonych listków! Krzewy, z których produkowana jest herbata zielona Chun Mee, wzrastają w prowincji Jiangxi, w zachodniej części Chin. Chun Mee powstaje z młodych liści.
Herbata zielona Chun Mee – kolor i smak
Jej susz to liście niejednorodnej barwy: w jaśniejszych i ciemniejszych odcieniach zieleni, matowe, pozwijane i delikatnie zakrzywione, rozwijają się w trakcie parzenia. Napar o jasnej, blado-złotej barwie. W smaku przyjemna, lekka, zielona, słodka i krągła. Prawdziwi miłośnicy rozpoznają tam także nuty słodkich, żółtych śliwek i świeżych ziół.
Zalecamy jej kilkukrotne parzenie, najlepiej z dwóch, trzech ekstrakcji. Chun Mee może być spożywana o każdej porze dnia, jednak najlepiej sprawdzi się popołudniami. Koniecznie spróbuj przygotować ją w formie mrożonej herbaty ice tea. Pycha!
Skład: herbata zielona (100%) pochodząca z ekologicznych upraw
Kraj pochodzenia: Chiny
Waga: 50g
Czas parzenia herbaty
1-3 min
Temperatura parzenia herbaty
80-90°C
Ilość herbaty
3 g / 120ml
CZarnyZiutek (zweryfikowany) –
Kiedy wyobrażam sobie smak zielonej herbaty to jest on dokładnie taki jaki daje mi ta herbata. Przyjemna. Smakowita. Parzę max 2 min przy 80C i można spokojnie przygotowywać kilka razy.
Rafał Kryczka (zweryfikowany) –
Tania, dobra herbata „na jeden raz”. Idealnie nadaje się do parzenia na zimno, latem – nabiera wtedy takiej ożywczej mocy :)
Jakub Mazurek (zweryfikowany) –
Moja ulubiona „zielonka” i to wcale nie taka zwyczajna, bo pomimo niskiej ceny jest to jedna z lepszych zielonych herbat.
Tanzanit (zweryfikowany) –
Dobra herbata, której smak okresliłbym jako ziołowy, taki „zielony”. Spośród niedrogich herbat zielonych z Chin zajmuje pierwsze miejsce.