Jeżeli szukasz nietuzinkowego, lecz modnego smaku – dobrze trafiłeś. Ta herbata smakowa z kawałeczkami karmelu i solą będzie smakowała wszystkim, a zwłaszcza fanom słonego karmelu. Mleczne kawałki wymieszane z listkami czarnej herbaty dają wyjątkowy posmak, który podkręca sól afrykańska prosto z Namibii. Jeśli lubisz eksperymenty – do zaparzonej herbaty dolej odrobinę mleka i ciesz się pełnym smakiem słonego karmelu!
Dla podkręcenia karmelowego smaku w herbacie znajdziesz także posiekane migdały.
Herbata Porady Publikacje
Zasady parzenia herbaty, 10 porad jak parzyć herbatę – sekrety
Herbatę można zaparzyć na wiele sposobów. Jest kilka zasad, którymi musicie się kierować ale cała reszta leży zupełnie w Waszej gestii. Po pierwsze poszczególne herbaty wymagają określonej temperatury wody.
czytaj całość...Herbata czarna solony karmel – barwa i smak
Ten napar jest mętny, o pomarańczowo-brązowej barwie. W smaku krągły, pełny, gładki, ze słodkimi i słonymi nutami oraz posmakiem karmelu. Zalecamy dwukrotne parzenie, które wydobędzie głęboki aromat zarówno liści herbaty, jak i kawałeczków karmelu i soli.
Skład: czarna herbata, kawałki kremu karmelowego (słodzone skondensowane mleko, cukier, syrop glukozowy, tłuszcz z masła, środek nawilżający: sorbitol, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), posiekane migdały, kawałki croquantu (cukier, orzechy laskowe, cukier inwertowany), sól, aromat
Waga: 50g
Czas parzenia herbaty
2-3 min
Temperatura parzenia herbaty
95°C
Ilość herbaty
2-3 g / 120ml
Karol (zweryfikowany) –
Chyba najlepsza jaką ostatnio próbowałem, pierwsze zalanie całkiem klarowne i z pazurem, drugie mętne i idealnie zbalansowane w smaku. Trzecie słabsze, ale i tak jak dla mnie warto doliczyć do 3. Lubię dużo cukru, a ten tutaj świetnie pasuje. Czuć wyraźnie karmel i mleko, a w tle jest ten specyficzny solny posmak, który fajnie dopełnia kompozycję.