Man Nong Mountain Shu Pu-Erh. Herbata Pu-Erh może nosić tę nazwę pod warunkiem spełnienia kilku wymogów. Między innymi musi to być herbata wyprodukowana w prowincji Yunnan. Pu-Erh to herbata ciemna według chińskiego nazewnictwa i czerwona według nomenklatury zachodniej. W związku ze sposobem produkcji wyróżnić można podstawowe dwa rodzaje herbat Pu- Erh: surowe, czyli takie, które osiągnęły pewien poziom fermentacji liści dzięki rozwojowi mikroorganizmów poprzez wieloletnie leżakowanie, oraz gotowane, czyli te, gdzie fermentacja została przyśpieszona na skutek stworzenia sprzyjających warunków do rozwoju drobnoustrojów. Proces taki dominuje obecnie w produkcji herbat Pu-Erh.
Man Nong Mountain Shu Pu-Erh jest właśnie taką herbatą. Pomimo przyśpieszonej fermentacji, herbata Pu-Erh musi przejść także pewien proces leżakowania by, jak to się określa, wytracić aromat stosu fermentacyjnego. Ta herbata leżakowała jeszcze sześć lat nim trafiła do sprzedaży czemu zawdzięcza odpowiednio wyważony aromat. Można tutaj wyczuć nuty suszonych owoców oraz drzewną żywiczność. Napar jest słodkawy i wyraźny. Herbata ta pochodzi z okolic góry Man Nong w prefekturze Xishuangbanna w prowincji Yunnan.
Herbata czerwona Pu-erh Man Nong Mountain to herbata prasowana w formie „ciasteczka”. To kolejny z naszych wyjątkowych pu-erhów, zawinięty w klasyczny, piękny papierek stworzony specjalnie do tego gatunku. Napar jest klarowny, o intensywnej, ciemnej, brunatno-czerwonej barwie. W smaku gładka, intensywna, pełna, przeważają nuty ziemiste i aromat przypraw korzennych.
Herbata Porady
Herbata pu-erh – jak parzyć?
Pu-Erhy to herbaty nadające się do wielokrotnego parzenia. Poza pierwszą preinfuzją możemy przeprowadzić kilka parzeń nawet przy zachodnim parzeniu, zaś przy wschodnim, czasem nawet kilkanaście.
czytaj całość...Herbata Porady Publikacje
Jak wybrać dobrą czerwoną herbatę pu-erh?
Przede wszystkim nie możemy na herbacie widzieć pleśni, nierównomiernych przebarwień i plam, nie powinna też śmierdzieć. Dobra czerwona herbata ma lekko piwniczny zapach, ale na pewno nie powinna pachnieć pleśnią.
czytaj całość...Man Nong Mountain zalecamy kilkukrotne parzenie, najlepiej smakują trzy ekstrakcje.
Jak prawidłowo zaparzyć herbatę o kształcie „talerza”? To proste! Oderwij kawałek odpowiedniej wielkości, a następnie wrzuć do dzbanka lub kubka i zalej gorącą wodą. Już po kilku minutach możesz cieszyć się swoim wyjątkowo aromatycznym Pu-erhem!
Skład: herbata czerwona (100%)
Waga: 357g
Czas parzenia herbaty
3-5 min
Temperatura parzenia herbaty
95°C
Ilość herbaty
2-3 g / 120ml
George1820 (zweryfikowany) –
W mojej opinii dobra, choć herbacie Nan Nuo Mountain do pięt nie dorasta zarówno pod względem smakowym jak i aromatycznym.
Blazko (zweryfikowany) –
Po dokonaniu przepłukania herbaty przed pierwszym parzeniem, kolor jest intensywny, ciemnoczerwony, klarowny. Niestety dla mnie smakuje jak gorąca woda o smaku herbaty pu erh… Może źle ją parze ale próbowałem w czajniku przez cały dzień jak i metodą w stylu gongfu… Dobre jest tylko pierwsze parzenie: słodkawy, głęboki, ledwie wyczuwalny. Czy wrócę do tej herbaty? Nie.