Jaką mate piję się w Argentynie?
Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca pył i łodyżki. Smakiem przypomina bardziej yerba mate z Paragwaju niż z Brazylii, zdecydowanie bardziej dymna i cierpka acz słabsza i mniej intensywna niż jej paragwajska kuzynka. Nie licząc wersji despalada. Pozbawiona patyczków mate jest mocniejsza choć trudniej się ją pije. Jedynie Argentyna produkuje ten typ mate.
Metoda picia mate
Jeśli chodzi o metodę picia i podawania mate po argentyńsku to tutaj spotykamy się z najbardziej klasyczną i powszechną wersją. Jeśli widzieliśmy gdzieś zdjęcie lub ilustrację mate to właśnie była to na pewno mate po argentyńsku. Podawana tradycyjnie w tykwie zwanej kalebasą z bombillą, zalana gorącą wodą. Lub w alternatywnej wersji naczynia, równie popularnej czyli w specjalnym kubeczku wykonanym z drewna pokrytego metalową blaszką. Drewno to powinno być ze świętego drzewa palo santo lub innego cenionego drewna. Najbardziej jednak argentyński widok to właśnie widok tykwy ze sterczącą z niego bombillą.
Naczynia argentyńskie
Co ciekawe ani brazylijska ani paragwajska mate nie uda się w naczyniach typowo argentyńskich. Zauważmy, że kalebasa, jako organiczny produkt narażony jest na rozwój różnych mikroorganizmów, które nie zawsze muszą być dla nas dobre i bezpieczne. Użycie gorącej wody dezynfekuje nieco naczynie i pozwala nam na bezpieczne picie. Jeśli chcielibyśmy pić tereré czyli paragwajską mate na zimno to rezygnujemy z dezynfekcji naczynia co wskazane nie jest. Podobnie trudno sobie wyobrazić przygotowanie brazylijskiego chimarao w tykwie, wąski wlot szalenie utrudnia utworzenie właściwego kopczyka mate, zaś bomba z reguły wcale się nie mieści do kalebasy, a jeśli się nawet zmieści zwykle swym ciężarem przeważa i wywraca naczynie.
Przy zaparzaniu mate argentyńskiej obowiązują te same zasady co do tej pory.
Przepis na typową mate po argentyńsku
- Naczynie z kalebasy lub drewniane napełnić suszem mate do pożądanego poziomu, zwykle ponad połowę objętości.
- Umieścić bombillę w suszu możliwie głęboko, aż do dna. Najwygodniej to zrobić zsypując susz na ściankę naczynia przechylając je na bok i potrząsając.
- Zalać susz gorącą wodą (nie wrzątkiem, optymalnie około 70-80 st. C) i odczekać parę minut by mate wpiła wodę i napęczniała umożliwiając picie bez zatykania bombilli.
- Dolać wody uzupełniając ubytek „wypity” przez susz.
- Pić dolewając gorącej wody z termosu wielokrotnie.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
208 Produkty
Herbata aromatyzowana
78 Produkty
Herbata zielona matcha
19 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Herbata z prowincji Hubei (Chiny)
Prowincja Hubei znajduje się w środkowych Chinach, jej nazwa oznacza „na północ od jeziora”. Mowa[...]
paź
herbata Ding Gu Da Fang
Każdy, kto chciałby spróbować herbaty Ding Gu Da Fang, szybko zauważy, że używając wyszukiwarki internetowej[...]
lis
Zielona aromatyzowana herbata Sakura
Już wiosna. Chętniej sięgamy po świeże, lekkie smaki. Z wytęsknieniem wypatrujemy pierwszych kwiatów i słońca.[...]
kwi
Yerba mate con hierbas
Yerba Mate: Con hierbas. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Odnosi się do mieszanek yerba[...]
Najlepsze przepisy na herbatę na upał
Kiedy za oknem wysokie temperatury a nam ciągle chce się pić, najlepiej zrobić sobie napój,[...]
cze
Iwan Czaj – rosyjska „herbata” (Wierzbówka kiprzyca)
Iwan czaj to napój przygotowywany z liści wierzbówki kiprzycy. Nie jest to wbrew nazwie herbata,[...]
kwi
Artystyczna herbata
Nie wiadomo dokładnie kiedy rozpoczęła się jej produkcja. Najprawdopodobniej wynaleziono ją jako ciekawostkę, aby bawić[...]
mar
Czarka energetycznej herbaty
Według medycyny chińskiej, każdy płyn czy pokarm posiada w sobie jakąś wartość energetyczną. Mamy jesień,[...]
paź