ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Obecność w kawiarniach kawy Americano zawdzięczamy czasom II Wojny Światowej, kiedy to Amerykańskie wojska stacjonowały we Włoszech. Był to czas gdy ekspresy ciśnieniowe nie były rozpowszechnione na świecie. Wyróżniało to Włochów, którzy uczynili espresso (zaraz obok wina) swoim napojem narodowym. Picie espresso było dla Włochów codziennością, dla Amerykanów jednak stanowiło prawdziwe wyzwanie. Aby złagodzić męki najeźdźców, postanowiono dodawać do espresso gorącej wody, nazywając powstały przepis Americano, czyli Amerykanin.

Czy warto jednak rozcieńczać kawę wodą?

Odpowiedź na pytanie, nie jest jednoznaczna. Zdecydowanym minusem Americano względem klasycznego zaparzenia, jest mniej aromatyczny napar, a czasem płaski smak, ze względu na dodanie dużej ilości neutralnej zapachowo wody, do niewielkiej ilości espresso. W tym aspekcie, zwykłe zalanie zmielonej kawy będzie górowało nad bohaterem moich rozważań. Jeśli natomiast cenimy sobie kawy o mniejszej zawartości kofeiny, americano będzie idealnym rozwiązaniem. Tutaj warto rozwiać mit o espresso, które utożsamiamy z kawą wysoce pobudzającą, podczas gdy zawiera średnio 50mg kofeiny, przy ok.130mg w kawie zaparzonej metodą klasyczną.

Kawa americano: jak zrobić, proporcje, błędy, porady
Kawa americano: jak zrobić, proporcje, błędy, porady

Jak przygotować kawę Americano?

Poprawne wykonanie Americano, wbrew pozorom nie jest takie proste. W wielu kawiarniach bezmyślnie wlewa się wodę do espresso, jednak w tym przypadku aby osiągnąć dobre efekty warto zadbać o detale. Przede wszystkim trzeba sobie zadać pytanie: czym uzupełniamy naszą kawę. Najczęściej spotykanym błędem jest uzupełnianie espresso wodą z bojlera ekspresu. Jest to woda o wysokiej mineralizacji, która niekorzystnie wpłynie na smak kawy. Najlepiej sięgnąć po czystą wodę o niskiej mineralizacji. Kolejny błąd to dolewanie wody „na oko”, przez co każda kawa smakuje inaczej. Aby uniknąć loterii i liczenia na szczęście w osiąganiu odpowiedniej intensywności naparu, należy precyzyjnie wymierzyć porcję wody, która powinna wynieść ok. 150g przy podwójnym espresso (36g). Dużym wyzwaniem dla baristy jest pozbycie się brudnego posmaku kawy, wynikającego z dużej ilości pyłu kawowego, aby temu zapobiec należy przelać espresso przez filtr papierowy, który przed samą czynnością koniecznie trzeba zalać gorącą wodą.

Kawa americano: jak zrobić, proporcje, błędy, porady
Kawa americano: jak zrobić, proporcje, błędy, porady

Jeśli nie należymy do zwolenników espresso, warto rozważyć wybór klasycznych metod zaparzania, które zazwyczaj będą pełniejszym doznaniem smakowym. Jeśli Americano jest naszą ulubioną kawą, poszukajmy miejsca które przyrządzi je nam właściwie i zadba o najdrobniejsze detale.

Zdjęcie w nagłówku: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbaciania White Monkey Rybnik

Herbaciania White Monkey Rybnik dane kontaktowe: telefon: 502 488 747, adres: Rybnik, ul. Kościuszki 62/1

Herbata Darjeeling. Porównanie herbat z Darjeeling

Dzisiaj chciałabym porównać ze sobą trzy herbaty darjeeling. Pierwsza z nich to herbaciany prezent, kupiony[...]

Dlaczego zielona herbata ma zielony smak? Green taste

Może kiedyś spotkaliście się przy opisie herbaty zielonej i czarnej z określeniem „green taste” lub[...]

Jak zrobić w domu pomarańczową herbatę. Przepis na herbatę w pomarańczy

Jeśli macie w domu czarną herbatę, która zwietrzała, przeszła innymi zapachami lub po prostu wam[...]

Jak wyczyścić matero z tykwy? Porady

Niezmiennie jednym z najczęściej zadawanych naszemu zespołowi pytań związanych z akcesoriami do yerba mate, jest[...]

Zaparzyliśmy kawę na wodzie z lodowca za 300 zł

Komercyjna produkcja wody pochodzącej z roztopionego lodowca przysparza wielu problemów natury technicznej oraz późniejszej dystrybucji.[...]

Herbata Hampstead Darjeeling Organic Fair Trade test, opinie

Napar z Hampstead Darjeeling Organic jest czerwono-brązowy. Zapach - przyjemny lekko kwiatowy, ale daleko mi[...]

Historia picia herbaty

Pierwszą herbatę zaparzył... wiatr. To on bowiem według legendy strącił z drzewa listki herbaciane, które[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.