ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Rozpuszczalna kawa to genialny wynalazek umożliwiający w prosty sposób sięgnięcie po ukochany napar nawet w najmniej przyjaznych miejscach. Niestety na tym lista atutów tego rozwiązania się kończy… Zacznijmy jednak od początku. Pomimo tego, że pierwsze udane próby stworzena „kawy w proszku” zostały dokonane już pod koniec XIXw., komercyjne zastosowanie wdrożono dopiero w latach 30 XXw. Był to projekt Brazylijskiego Instytutu Kawy, który w wyniku mniejszego popytu na kawę, w stosuku do stale zwiększającej się produkcji ziaren kawowca, szukał sposobu na efektywniejsze przechowywanie nadmiaru surowca. Po pomoc złoszono się do szwajcarskiej firmy Nestle, co w rezultacie zaowocowało stworzeniem pierwszej marki kawy rozpuszczalnej Nescafe.

Produkcja kawy rozpuszczalnej

W pierwszych etapach proces produkcji ziaren, niczym się nie różni od tej zwykłego zastosowania, różnica pojawia się dopiero po ich wypaleniu. Kawa rozpuszczalna jest niczym innym, jak pozbawionym nadmiaru wody intensywnym ekstraktem. Pierwszym etapem, jest drobne zmielenie ziarna i zaparzenie go przy użyciu stosunkowo niewielkiej ilości wody, która dzięki zastosowaniu wysokiego ciśnienia sięga nawet 175C. Dzięki temu osiągamy napar o bardzo wysokim stęrzeniu. Następnie kawa przechodzi etap klarowania i zagęszczania, co dodatkowo redukuje ilość zawartej w niej wody. Jest to moment w którym możemy wyróżnić dwie medoty dalszego osuszania. Jedną z nich jest liofilizacja, ekstrakt mrozi się, a następnie woda zostaje usunięta dzięki sublimacji, a więc z pominięciem stanu ciekłego. Powstały suchy blok kawy kroi się na kawałki, dzięki czemu uzyskujemy charakterystyczne bryłki. Innym sposobem uzyskania suchych granulek jest metoda suszenia rozpyłowego. W tym procesie ekstrakt rozpyla się na bardzo gorące powietrze, w wyniuku czego para wodna się ulatnia pozostawiając suche drobiny.

Kawa rozpuszczalna: działanie, produkcja, różnice w stosunku do mielonej
Kawa rozpuszczalna: działanie, produkcja, różnice w stosunku do mielonej

Jaką kawę wykorzystuje się w produkcji kawy rozpuszczalnej?

Ponieważ kawa rozpuszczalna jest odparowanym z wody naparem, jej działanie na nasz organizm nie wiele różni się od kawy świeżo parzonej. Warto jednak zwrócić uwagę na walory smakowe i jakość kawy użytej do wykonania kawy z proszku, które pozostawiają wiele do życzenia. Zapewnienia producentów o doskonałej jakości ziaren są niestety wyłącznie chwytem marketingowy, a głównym celem jest zdobycie jak najtańszego ziarna, aby zrekompensować wydatki przeprowadzenia procesu produkcji. Wykorzystuje się zatem ziarno, które nie spełniło standardów do produkcji kawy ziarnistej. Zastosowanie dobrej jakości ziaren byłoby zresztą bezasadne, ponieważ ich walory zostałyby zatracone poprzez zaparzenie w nieodpowiednich warunkach. Proces produkcji kawy rozpuszczalnej destrukcyjnie wpływa na ilość aromatów, zastosowanie wysokich temperatur powoduje szybkie ulotnienie się olejków eterycznych. Nie jest to zatem kawa dla osób szukających bogatych doznań sensorycznych i dobrej jakości, jest natomiast idealna dla tych dla którzy bardziej niż smak cenią sobie wygodę użytkowania.

Kawa rozpuszczalna: działanie, produkcja, różnice w stosunku do mielonej
Kawa rozpuszczalna: działanie, produkcja, różnice w stosunku do mielonej

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbatka ze skórek owoców

Wiele osób dzisiaj poszukuje różnych rozwiązań by ograniczyć produkcję odpadków. Już nasze babcie posiadały cenną[...]

Dlaczego warto pić herbatę? 13 powodów

Na początku upewnij się, że pijesz herbatę, czyli napar z liści herbaty Camellia sinensis. Jesteś[...]

Nakhla Cardamon test, opinie

Jestem wielkim fanem Nakhli, jest to dla mnie jeden z najlepszych producentów melas. Darzę go[...]

L-teanina: uspokajająca moc

Liczne badania z Japonii i Wielkiej Brytanii wykazały, że konsumpcja 50 mg L-teanina zwiększa aktywność[...]

Jak przechowywać herbatę pu-erh? Czy yerba mate zawiera gluten?

W najnowszym odcinku Yerba czy herbata odpowiadamy na pytania: Jak pić yerba mate w szkole?[...]

Oznaczenie liści herbaty

Co oznaczają litery na opakowaniu herbaty? Na opakowaniach herbaty często można znaleźć oznaczenie literowe mówiące[...]

Jak podrabiano herbatę? Fałszowanie herbaty, podróbki herbaty, historia

W 1818 roku popularność i zapotrzebowanie na herbatę w Anglii sięgnęły takiego poziomu, że opłacalne[...]

Czy kształt czarki do herbaty ma znaczenie?

Czy naczynie, z którego degustujemy herbatę ma znaczenie? Pytanie to można rozpatrywać na wiele sposobów.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.