Wynalazcą french pressa jest Włoch Attilio Calimani, który w 1929 roku opatentował to proste w obsłudze urządzenie do parzenia kawy. Nazwę bohatera odcinka zawdzięczamy temu, że to właśnie Francuzi spopularyzowali w Europie oddzielanie fusów od naparu i podjęli pierwsze próby stworzenia takiego akcesorium.
Parzenie kawy za pomocą French Pressa
Rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej utracie temperatury. W tym samym czasie przygotowujemy odpowiednią porcję ziaren (6g kawy na 100g wody) i mielimy ją na grubość drobinek cukru. Zbyt drobne zmielenie spowoduje przeparzanie się naparu i za szybkie opadnięcie drobinek na dno, natomiast zbyt gruby stopień zmielenia będzie skutkował naparem o płaskim smaku i niskiej intensywności. Gdy jesteśmy gotowi do rozpoczęcia parzenia wylewamy wrzątek z french pressa, wsypujemy kawę i zalewamy wodą o temperaturze 96 stopni Celsjusza. Po upływie 4 minut przełamujemy łyżką kożuch i ściągamy pozostałą piankę za pomocą łyżek.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Zostawiamy następnie urządzenie na ok.5 minut, aby drobinki kawy opadły. To bardzo ważne, ponieważ jednym z dużych minusów tej metody jest przedostawanie się pyłu do filiżanki, co czyni kawę „brudną” w smaku. W tym czasie kawa i tak jest zbyt gorąca do picia, warto więc być cierpliwym. Po czterech minutach wkładamy tłok – jedynie do wysokości powierzchni kawy. Nie należy wciskać go zbyt głęboko, aby nie wzburzyć fusów. Następnie bardzo delikatnie przelewamy napar do osobnego dzbanka, aby zapobiec przeparzeniu się kawy.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Termos na Yerba Mate, Yerbomos, dobry sposób na Mate w plenerze
Dziś chciałem Wam pokazać połączenie matero z termosem, czyli Yerbomos. Na dole mamy wielowarstwową ściankę,[...]
4 Comments
cze
Najlepsze przepisy na herbatę na upał
Kiedy za oknem wysokie temperatury a nam ciągle chce się pić, najlepiej zrobić sobie napój,[...]
cze
Konkurs Blog Roku 2013
Czajnikowy.pl bierze udział w konkursie na Blog Roku 2013. Jeśli podoba Wam się to co[...]
sty
Jak pić herbatę? Poradnik
Herbata to jeden z wielu produktów spożywczych dostępnych na półkach sklepów. Podobnie jak większść innych[...]
kwi
Jak wybrać dobrą matchę?
Matcha to zmielona na proszek herbata zielona, pochodząca z Japonii i tam najpopularniejsza. W zależności[...]
maj
Święto Herbaty 2013. Będziemy tam!
Będziemy na Święcie Herbaty w Cieszynie 6 lipca 2013 r. To już kolejny rok, kiedy[...]
cze
Plantacje herbaciane w Indiach (Munnar)
Zdjęcia otrzymaliśmy od naszego widza, Pana Marcina, który kilka tygodni odwiedził Munnar w Indiach. Dziękujemy[...]
lut
Herbata organiczna, bio, ekologiczna (eco) i fair trade: co oznaczają te słowa i certyfikaty?
Coraz częściej wybieramy produkty opatrzone licznymi certyfikatami, które gwarantują nam wyższą jakość żywności oraz ich[...]
1 Comments
wrz