Będąc z dala od domu, poszukując miejsca serwującego dobrą kawę, jesteśmy skazani na metodę „prób i błędów”. Jest jednak szereg rzeczy, na które możemy zwrócić uwagę jeszcze przed przełknięciem pierwszych kropel kawy. Jeśli nie lubimy eksperymentować, pomocnym, będzie sięgnięcie po opinie w internecie. Pamiętajmy jednak o tym, że jest to jedynie subiektywny komentarz a barista za barem również ma prawo do gorszego dnia.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Zapach w kawiarnii
Kiedy już postanowimy przekroczyć próg kawiarni powinniśmy zwrócić uwagę na aromat, czy zachęca nas do wejścia dalej. Niestety dużo kawiarni z racji używania słabej jakość surowca, o odległej dacie palenia, aby osiągnąć pozytywny efekt, stosuje sztuczne aromaty, powinniśmy być zatem wyczuleni.
Kolor kawy
Kolejnym krokiem może być zwrócenie uwagi na kolor kawy w młynku. Jeśli nie lubimy kawy o bardzo gorzkim smaku i dymnym tytoniowym aromacie, zobaczenie czarnych ziaren o dużej połyskliwości powinno nas zniechęcić. Jasne palenie ziarna spowoduje, że tłuszcze zawierające olejki aromatyczne, pozostaną w środku, dzięki czemu kawa zachowuje świeżość a aromaty trafią do naszych filiżanek. Jasne i suche ziarno to połowa sukcesu dobrej kawy.
Trudno o dobrą białą kawę jeśli baza, którą jest espresso jest słabej jakości. Zwróćmy uwagę czy kawiarnia poważnie traktuje temat czarnej kawy, może o tym świadczyć drugi młynek lub większy wybór ziarna.
Barista
Jeśli mamy możliwość, przyjmy się przestrzeni pracy baristy. Czystość ekspresu z zewnątrz, często świadczy o stanie sprzętu w środku. Brak odpowiedniego czyszczenia ekspresu, bardzo mocno odbija się na smaku kawy i jest to bardzo często spotykany problem. Pewną wskazówką, którą pokaże nam profesjonalizm baristy, jest kolba bez wylewek (tzw. naked ), daje ona maksymalną kontrolę procesu parzenia i świadczy o obecności za barem perfekcjonisty.
Nawet najlepsze ziarno będzie smakowała przeciętnie, jeśli nie zostanie zmielone, tuż przed zaparzeniem. Upewnijmy się zatem czy młynek został użyty, a cała doza kawy przeznaczona dla nas jest świeża.
Kawa z mlekiem
Jeśli zamówiliśmy białą kawę, warto wsłuchać się w dźwięki spienianego mleka. Głośny, narastający, metaliczny dźwięk, najczęściej oznacza kawę z przegrzanym mlekiem, o zbyt dużym stopniu spienienia. Powinniśmy oczekiwać błyszczącej, gładkiej pianki, zwieńczonej LatteArtem.
Najbardziej istotnym elementem dobrej kawiarni jest profesjonalista za barem, osoba posiadająca odpowiednią wiedzą oraz chęci do rozwijania swoich umiejętności. Barista musi znać kawę, której używa, wiedzieć skąd pochodzi oraz jaka jest jej data palenia. Wystarczy kilka zdań, aby rozpoznać pasjonatów, a wielu z nich jest kopalnią wiedzy na temat kawy.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona Sencha
Sencha to japońska herbata zielona produkowana obecnie także w Chinach. Jest najpopularniejszą zieloną herbatą dzięki[...]
maj
Pajarito, Indega, La Rubia: Test Yerba Mate Paragwajskich, Opinie
Yerba Mate Pajarito vs Yerba Mate Indega vs Yerba Mate La Rubia. Porównanie Paragwajskich Yerba[...]
cze
Herbata Zielona Genmaicha
Herbata Zielona Genmaicha to tradycyjna japońska herbata produkowana obecnie również w Chinach. Jest to herbata[...]
kwi
Herbata Che Thai Nguyen, opinie
Pierwsze parzenie uwalnia słodkawy aromat, który jest bardzo przyjemny i mógłbym wąchać same zalane liście[...]
1 Comments
sie
Herbata czerwona pu-erh
Czerwona herbata to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane częściowej fermentacji.[...]
1 Comments
mar
Przybylok i Płuciennik nominowani do Grand Video Awards 2018
Z dumą informujemy, że nasz film "W poszukiwaniu herbaty: Maroko" zdobył nominację do nagrody Grand[...]
paź
Czym różni się kofeina od teiny
Odpowiedź na pytanie czym różni się kofeina od teiny jest bardzo prosta: teina pochodzi z[...]
cze
Wstęp do parzenia herbaty
Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej[...]
sie