Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Gdy za oknem szaro i ponuro, trochę ciepłej zieleni w czajniku lub szklance doskonale pomoże wrócić chociażby na chwilę myślami do cieplejszych pór roku. A jeśli taka zieleń jest jeszcze dodatkowo zdrowa to tylko lepiej. Dzisiaj o naparze z liści bambusa. Zapraszam!
Bambus
Bambus (Bambusa Shreb.) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Charakteryzuje się ona między innymi tym, że łodyga zwana źdźbłem jest pusta w środku i jedynie przedzielona w międzywęźlach. Dlaczego o tym piszę? Bo bambus w swoich dość sporych rozmiarach (czasem dochodzi nawet do 20 m) jest doskonałym obiektem do obserwacji tych cech bez mikroskopu.
Rodzaj bambus zawiera ponad sto gatunków, które występują naturalnie w tropikalnych częściach Azji. Ich łodyga jest zdrewniała, dzięki czemu znajduje bardzo wiele zastosowań w budownictwie, zdobnictwie użytkowym czy przy wytwarzaniu najróżniejszych codziennych utensyliów. Herbaciarze powinni co nieco o tym wiedzieć, bo bambus także i w świecie herbaty ma swoje miejsce.
Napar z liści bambusa
Dzisiaj jednak przygotowałam napar z liści bambusa. Nie były to świeże liście, lecz przetworzone w sposób podobny do produkcji herbaty. Susz jest bardzo ładny, ciepło-zielony. Listki są podłużne i wąskie.
Napar przygotowałam najpierw w kyusu wodą o temperaturze 85 stopni i czasie 3 minut. Napar wyszedł ciepło-żółty. W smaku delikatny, ziołowy, sienny, całkiem przyjemny. Kolejne parzenie natomiast przygotowałam sobie w zwykłej szklance by móc popatrzeć spokojnie na zieloność, której o tej porze roku tak brakuje.
Właściwości naparu z liści bambusa
Jeśli przygotujemy sobie świeże liście bambusa to warto zwrócić uwagę na ich bogate zawartości błonnika i przeciwutleniaczy. Suszonym liściom bambusa przypisuje się natomiast obniżanie poziomu cukru we krwi, wspomaganie żołądka oraz wzmacnianie włosów i paznokci. Naparem bambusowym możemy też wspomagać oczyszczanie naszego organizmu. Zaleca się go także podczas bólów menstruacyjnych oraz jako okłady na trudno gojące się rany.
Co ciekawe napar bambusowy całkiem dobrze znosi wszelkie dodatki, więc możemy spokojnie dodawać do niego miód, cytrynę czy miętę i w czasie zimowej pluchy choć na chwilę poczuć zieloną wiosnę.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Zielona kawa: parzenie zielonej kawy
Jak zaparzyć zieloną kawę? Parzenie zielonej kawy jest bardzo proste, ale czasochłonne. Niestety ziarna zielonej[...]
sie
Herbata czarna Cejlon, Ceylon (Sri Lanka)
Sri Lanka słynie z herbaty czarnej. Wszystko jednak zaczęło się od kawy, kakao i chinowca[...]
sie
Yerba Mate dla początkujących: czym jest Yerba oraz wybór bombilli
lut
Herbata na grypę. Najlepsza herbata przeciw grypie
Kiedy mamy grypę, dobrze jest się wygrzać i wypocić, żeby zbić gorączkę. Dlatego z pomocą[...]
lis
Wszystko o czarnej herbacie, czarna herbata: oznaczenia liści
Najpopularniejsza w Polsce czarna herbata ma bardzo wiele obliczy. Wszyscy ją piją, ale nie zdają[...]
maj
Czy herbaty aromatyzowane są zdrowe?
Wybierać należy produkty, gdzie określono źródło aromatu. Mamy więc w składzie naturalny aromat truskawkowy i[...]
sie
Najdroższe herbaty na świecie. Najbardziej cenione herbaty świata
Może się wydawać, że herbata to napój codzienny i prozaiczny. Przy zakupie herbacianego suszu raczej[...]
gru
Yerba mate a Indianie i ich zwyczaje
Yerba mate była znana u Indian pod nazwą "ca-a", co w ich języku znaczyło roślinę,[...]
cze