Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Dzisiaj o herbacie, której chciałam spróbować odkąd dowiedziałam się o jej istnieniu. Pąkowa biała herbata o nazwie Yunnan Wild Tea Buds – pąki dzikiej herbaty z Yunnan.

Herbata Yunnan Wild Tea Buds
Pierwszą rzeczą, którą zwraca na siebie uwagę Yunnan Wild Tea Buds jest zdecydowanie jej wygląd. To nie jest coś, czego można się spodziewać po herbacie. Przede wszystkim są to pąki, a nie liście. Gdyby rosły sobie dalej, kiedyś stałyby się liśćmi. Jednak do produkcji tej konkretnej herbaty zostały zebrane wcześnie i dzięki temu do naszego naczynia wpadną duże biało – złoto – zielonkawe pączki, pokryte obficie puszkiem włosków. Jeśli przyjrzymy się im bliżej dostrzeżemy też te przyszłe dopiero, co wykształcające się listki. Można pomyśleć sobie że to taka mała bomba małych listków.
Susz pachnie bardzo delikatnie, słodkawo, nieco ziołowo.

Według nazwy, herbata ta pochodzi z Yunnan, prowincji w Chinach i została zebrana z dzikich krzewów herbacianych. Będąc herbatą białą, została poddana minimalnej obróbce podczas procesów produkcji. Po zbiorze pączki poddaje się lekkiemu więdnięciu, a następnie suszy się je (strona CaiChai podaje, że na słońcu) nie dopuszczając do oksydacji. W ten sposób pączki zachowały swój naturalny kształt.
Parzenie herbaty białej Yunnan Wild Tea Buds
Zalecane parzenie to 5 g herbaty na 120 ml wody w temperaturze 70-80 stopni oraz w czasie 2-3 minut. Na potrzeby degustacji przygotowałam swoją herbatę parząc 2,5 g herbaty w 60 ml wody o temperaturze 80 stopni w czasie 3 i 4 minut, a ostatnie parzenie bezczasowo przetrzymałam.

W ogrzanym szklanym gaiwanie, herbata pachniała pięknie słodko, nieco kwiatowo. Napar wszystkch parzeń miał bardzo blady delikatnie żółtawy kolor. W smaku z kolei udało wyczuć się mi i współpijącym herbatę świeżą kukurydzę, świeże trawy, niewielką żywiczną ostrość i słodycz. Drugie parzenie było bardzo podobne.
Strona Caichai podaje, że herbata ta jest bardzo cierpliwa i praktycznie niemożliwa do zepsucia. Przekonałam się o tym, zostawiając herbatę samą sobie na dłuższy okres. Po parzeniu pąki lekko rozchyliły się i można było pokusić się o oddzielenie pojedyńczych listków od siebie.

Yunnan Wild Buds zaskakuje smakiem, nie jest podobna do białych herbat, które piłam wcześniej. Doskonale prezentuje się zwłaszcza w szklanym naczyniu. Zdecydowanie jest warta spróbowania i podziwiania.
Źródła: cajchai.com/en/wild-tea-buds/, „Zapiski o herbacie” Robert Tomczyk
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
218 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Imbir: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty #2
Dzięki zawartości olejków eterycznych imbir posiada swój charakterystyczny, odświeżający i lekko cytrynowy aromat. Działa rozgrzewająca[...]
1 Comments
lut
Przepis na czekoladki z zieloną herbatą Matcha. Jak zrobić czekoladę z Matcha?
Do przygotowania zielonych czekoladek z herbatą Matcha potrzebujemy: herbaty zielonej Matcha, dwie tabliczki białej czekolady[...]
kwi
Herbata z szafranem z Kuwejtu
Potrzebna nam będzie czarna herbata, powinna być mocna. Ponadto szafran oraz kardamon w strączkach. Do[...]
mar
Yerba mate sin palo
Yerba mate sin palo to oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy yerba mate nie[...]
Parzenie herbaty Darjeeling Risheehat 2013
Aromat herbaty Darjeeling Risheeha jest wyraźny, mocny, kwiatowy z nutą owocową. Smak z kolei bardzo[...]
kwi
Dilmah Pure Green recenzja, opinie
Miałem nadzieję, że kto jak kto ale Dilmah wypuszcza raczej przyzwoite herbaty, a czasami udaje[...]
kwi
Ginko Biloba. Miłorząb Japoński
Ginko Biloba to jedyne żyjące obecnie drzewo liściaste, które jest nagonasienne. Napar z miłorzębu japońskiego[...]
gru
Zielona herbata matcha z ogórkiem i limonką – przepis
Herbata zielona matcha to bardzo wdzięczny temat do różnych przepisów na mrożoną herbatę. Tym razem[...]
cze