ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Gorąca herbata ma swoje zasłużone miejsce w naszym menu śniadaniowym. Należy jednak pamiętać, że nie powinniśmy pić jej na czczo. Jest to niewskazane, ponieważ herbata pita na pusty żołądek może powodować jego podrażnienie. Co więc popijać do śniadania, kiedy robi się coraz chłodniej i najchętniej nie rozstawalibyśmy się z gorącym kubkiem? Warto sięgnąć na przykład po mieszanki ziołowe.

Herbata na śniadanie. Herbata śniadaniowa, opinie
Herbata na śniadanie. Herbata śniadaniowa, opinie

Herbata Śniadaniowa Naturalna

To nazwa jednej z wielu smacznych mieszanek ziołowych, które choć nie są stricte herbatą, doskonale ją zastąpią do śniadania.

Herbata na śniadanie. Herbata śniadaniowa: liście herbaty
Herbata na śniadanie. Herbata śniadaniowa: liście herbaty

W skład tej mieszanki wchodzi mięta pieprzowa (Mentha piperita), trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus) oraz hibiskus. Mięta od bardzo dawna znana jest ze swoich pozytywnych działań na nasz układ pokarmowy. Trawa cytrynowa pobudza krążenie oraz wydzielanie soków trawiennych. Również rozgrzewa organizm, co jest dużym plusem podczas jesiennych chłodów. Hibiskus zaś jest bogaty w witaminę C, przez co wspomaga naszą odporność -w sam raz przed sezonem grypowym. Zioło to także pobudza trawienie. Mieszanka Śniadaniowa Naturalna nie tylko jest więc smaczna, ale i zdrowa i pozytywnie działająca na nasz układ trawienny.

Herbata na śniadanie. Herbata śniadaniowa: napar
Herbata na śniadanie. Herbata śniadaniowa: napar

W suszu, który pachnie bardzo świeżo i przyjemnie znajdziemy ładne kawałki trawy cytrynowej, mięty oraz kwiatów hibiskusa. Zalecane parzenie to 2 g herbaty na 120 ml wody o temperaturze 95 Celsjusza oraz czas od 4 do 7 minut. Ja do swojego naparu użyłam więcej wody, bo aż 350 ml. Takie proporcje najbardziej przypadły mi do gustu.

Herbata na śniadanie. Herbata śniadaniowa: zaparzona herbata ziołowa
Herbata na śniadanie. Herbata śniadaniowa: zaparzona herbata ziołowa

Herbatka już podczas parzenia pachnie ładnie, świeżo i apetycznie. Kolor naparu jest ciemno czerwony i zaparzony aż prosi się o wypicie. W smaku mieszanka jest dobrze zbalansowana między kwaskowością hibiskusa oraz świeżością mięty i trawy cytrynowej. Napar można dodatkowo posłodzić.

Jeśli szukacie czegoś ciepłego na chłodne poranki i czegoś, co obudzi Wasz apetyt to ta mieszanka jest strzałem w dziesiątkę.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Test herbaty odchudzającej, czerwonej herbaty Pu-Erh, 30 dni piłem tę herbatę

Test herbaty odchudzającej, czerwonej herbaty Pu-Erh, 30 dni piłem tę herbatę

Herbata biała

Herbata biała to jedna z najdroższych i najmniej przetworzonych odmian herbat. Pochodzi z rośliny Camellia[...]

W czym parzyć herbatę? Naczynia do parzenia herbaty gong fu cha

Do przeprowadzenia ceremonii gonfu cha potrzebne są liczne przedmioty. Wyróżnia się przede wszystkim cztery skarby[...]

Delter Coffee Press – opis

Delter coffee press jest kolejnym sprzętem starającym się sprostać oczekiwaniom świadomych konsumentów kawy. Tym razem[...]

Herbata biała, Biała Piwonia czyli Bai Mudan (Pai Mu Tan, Pai Mutan)

Nazwa Bai Mudan (Pai Mu Tan/ Pai Mutan/ Baimudan/ White Peony) oznacza białą piwonię. Dlaczego[...]

Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady

Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca[...]

Sposób na nudną zwykłą czarną herbatę z cytryną, jak zrobić efektowną herbatę

Herbata po Hiszpańsku idealnie nadaje się na sjestę, a jej przygotowanie jest banalnie proste. To[...]

Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?

Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]

6 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.