ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak używać zaparzacza, zaparzacz jajko

Zaparzacz jajko to najpopularniejszy zaparzacz w naszym kraju, znajdziemy go na półce każdego sklepu z herbatą i sieciowych punktów w hipermarketach.

W wielu przypadkach taki zaparzacz jest polecany przez obsługę do każdej herbaty, bo jest niedrogi i dzięki temu łatwo go wcisnąć do zestawu herbat liściastych, które zakupujemy (może pierwszy raz w życiu). Zaparzacza jajko używa się bajecznie prosto: wsypujemy do kulki liście i zamykamy. Następnie kulkę umieszczamy w kubku i zalewamy wodą. Kiedy minie odpowiednia ilość czasu, wyjmujemy jajeczko i gotowe.

Niestety zaparzacz jajko, czy też kulka nie jest najlepszym sposobem parzenia liściastej herbaty. Posiada on małą objętość i liście nie maja gdzie się rozwinąć, a tym samym ich powierzchnia parzenia jest mała. Herbata zaparzona w jajku często jest zbyt słaba lub zbyt mocna. Zdecydowanie lepszą metodą jest parzenie w jednym naczyniu, do którego wsypujemy liście i przecedzenie naparu do drugiego kubka. Wtedy herbata ma bardzo dużo miejsca na rozwinięcie się a i przelany napar jest jednakowego koloru w każdy miejscu.

Zaparzacz Jajko
Zaparzacz Jajko

Zaparzacz jajko dobrze nadaje się do wszelkich ziółek, które nie rozwijają się podczas parzenia: miodokrzewu (honeybusha), czerwonokrzewu (rooibosa) i tym podobnych. Jednak i w tym przypadku należy zwrócić uwagę na wielkość otworków w naszym jajku-kulce, żeby nie były zbyt duże, bo małe gałązki mogą przedostać się do kubka.

Podsumowując, zdecydowanie nie polecamy zaparzacza typu jajko jako pierwszego zaparzacza kupionego wraz z zestawem herbat. Zdecydowanie zainwestować w dobre, gęste sitko, które posłuży nam do przelewania. Można też zakupić sitko o dużej objętości wkładane do kubka – to dużo lepsze rozwiązanie!

Zaparzacz do herbaty
Zaparzacz do herbaty

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czy można palić liście herbaty? 10 pytań i odpowiedzi dotyczących herbaty

Mówi się, że nie ma głupich pytań, są jedynie głupie odpowiedzi. Nie każdy jednak tak[...]

Przegląd yerba mate: Pipore (ostrokrzew paragwajski), opinie

Oferta Pipore nie odbiega od konkurentów. Znajduje się tu mate tradycyjna, despalada, sueve, aromatyzowana, wyselekcjonowana,[...]

Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Czym można posłodzić herbatę?

Cukier idzie w parze z herbatą niemalże od samego początku przyjaźni ludzi zachodu z chińskim[...]

2 Comments

Japońska zielona herbata, której warto spróbować! Opinie

Oto lista najpopularniejszych zielonych herbat pochodzących z Japonii, których koniecznie musicie się napić.

Czy warto parzyć kawę metodą cold brew? Wady

Fala ekscytacji metodą cold brew przelewa się przez Polskę z coraz większą siłą. Trudno nie[...]

Kalebasa: Yerba Mate

Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]

Herbata zielona z miętą. Herbata z Maroka – właściwości

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroku, lecz także w[...]

Herbata Jaśminowa Smocza Perła Mo Li Long Zhu

Jedną z bardziej znanych jaśminowych herbat w Chinach jest słynna jaśminowa smocza perła, czyli Mo[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.