ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wydawałoby się, że z herbatami (naparami) owocowymi nie ma większego problemu. Susz owocowy mieszany w odpowiednio dobranych proporcjach i wzmocniony aromatami (bardzo trudno o mieszanki bez nich) da przyjemny owocowy efekt.

 Herbata owocowa Vitax „Żurawina i Malina”

Na herbaciany warsztat wrzuciliśmy napar firmy Vitax „Żurawina i Malina”. Po ośmiu minutach parzenia otrzymujemy filiżankę „owocówki” o ładnej czerwonawej barwie, aczkolwiek znacznie mniej intensywnej niż się spodziewaliśmy po takim czasie parzenia. Zapach zdominował aromat maliny, tłamsząc gdzieś w tyle żurawinę. W smaku zdecydowanie podobnie na pierwszym planie wybija się słodycz maliny, w tle kwaskowatość żurawiny, lecz osiągnięta raczej za pomocą hibiskusa i liści jeżyny. W dodatku po tak długim czasie parzenia i wydawałoby się dobrych proporcjach suszu do ilości wody, napar najzwyklej w świecie jest wodnisty, a wyciskanie torebki i dłuższe parzenia nie poprawiły intensywności.

SONY DSC

Skład herbaty owocowej Vitax

Nasze oczekiwania jakościowe były znacznie wyższe, zwłaszcza że cenowo jest to produkt z dość wysokiej półki. Po sprawdzeniu składu rozczarowanie smakowe znajduje odzwierciedlenie w procentach. Szumnie nazywająca się „Żurawina i Malina” zawiera w sobie jedynie 1% żurawiny i 0,3% malin, a to już spore marketingowe przegięcie.

Niepowtarzalny aromat żurawiny i maliny pozwoli ci odkryć pokłady Twojej naturalnej energii.

Ten slogan reklamowy prezentuje bardzo ciekawe podejście. Sztuczne aromaty mobilizują w nas naturalną energię? Bardzo ciekawe! Wszystkim, którzy poszukują dobrego naparu z żurawiną, chcąc skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw tego owocu, zdecydowanie odradzamy.

Producent: Total Global Beverages, www.vitax.pl

Parzenie: Zgodnie z zaleceniami producenta: 1 torebka na filiżankę, wrzątkiem od 8 do 10 minut.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Ile razy można parzyć Hibiskus?

Hibiskus dobrej jakości jest bardzo wydajny. Długie parzenie, nawet 10 minutowe spowoduje, że otrzymamy bardzo[...]

Substancje aromatyczne w herbacie. Dlaczego wszystko ma smak kurczaka?

Herbata ma swój niepowtarzalny aromat i nie chodzi mi o dodatki aromatyczne, lecz nuty zapachowe[...]

Święto Herbaty 2013. Będziemy tam!

Będziemy na Święcie Herbaty w Cieszynie 6 lipca 2013 r. To już kolejny rok, kiedy[...]

Jaką herbatę wybrać. Poradnik dla początkującego herbaciarza

Czego warto napić się na początku przygody z herbatą, jakie herbaty powinien każdy znać i[...]

Herbata Liu Pan Shui Red Oolong, parzenie

Susz ma słodki zapach, nieco przypominający mi herbaty z Darjeeling. Swoją magię zaczyna pokazywać w[...]

Co wpływa na jakość parzenia herbaty?

Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]

Bombilla: Yerba Mate

Bombilla jest to przypominająca łyżkę rurka do picia yerba mate. Istotą działania bombilli jest filtrowanie[...]

Skąd się wzięła seledynowa ceramika herbaciana?

Już w IX w produkowano w Chinach charakterystyczną ceramikę o dość grubych ściankach i szaro-zielonym[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.