Ta czarna, aromatyczna herbata pochodzi z Afryki, a dokładniej z Kericho, z Kenii, w której uprawia się herbatę od początku XX wieku i gdzie krzaki herbaciane rosną na dużej wysokości – nawet 1980 m n.p.m. i wyżej! Herbaciane krzewy w Kenii znaleźć można na wzgórzach blisko Nairobi, zaś opisywana herbata czarna Kenia GFOP Milima pochodzi właśnie z plantacji Milima. Zbieranie herbaty odbywa się tam wcześnie rano. Podczas zbiorów listki herbaty są trzy razy lekko skręcane, dzięki czemu otrzymują swój charakterystyczny kształt, później natomiast następuje ich fermentacja, suszenie, a także grupowanie.
Herbata Publikacje Recenzje Testy
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima
Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie, rodzynkowo, aromatycznie. Napar ma kolor jasny, pomarańczowo/czerwonawy.
czytaj całość...Czajnikowy TV Herbata Publikacje
Kenia – herbata kenijska. Historia uprawy herbaty
Pierwsze plantacje powstały herbaciane w 1918 roku, a ich powodzenia skłoniło innych rolników do uprawy tej rośliny. W efekcie w 1933 roku herbata kenijska była już sprzedawana w Wielkiej Brytanii. W 1950 roku przemysł herbaciany był już na tyle rozwinięty, że wymagał założenia Rady Herbacianej Kenii.
czytaj całość...Herbata Kenia GFOP Milima – barwa i smak
Jej susz tworzą delikatne, ciemne listki z dodatkiem jasnych tipsów herbacianych. Oznaczenie herbaty GFOP znaczy, że jest to herbata FOP (czyli wyprodukowana z pączka wraz z pierwszym listkiem) z dodatkiem wspomnianych, złotych tipsów. Sam skrót GFOP oznacza bardzo małe listki herbaty i pędy z widocznym meszkiem.
To napar jasny, miedziany, bardzo aromatyczny. W smaku wyczuwalne są delikatne nuty kwiatowe, a także aromat moreli i cytrusów. Herbata pozostawia przyjemny, świeży posmak. Można parzyć ją dwukrotnie, pamiętając aby wydłużyć czas kolejnej ekstrakcji.
Herbata czarna Kenia GFOP Milima znakomicie smakuje czysta, jednak dobrze komponuje się również z mlekiem.
Skład: herbata czarna (100%)
Waga: 50g
Czas parzenia herbaty
1-3 min
Temperatura parzenia herbaty
95°C
Ilość herbaty
2-3 g / 120ml
Jaro Wildcat (zweryfikowany) –
Aromat z delikatną kwiatowo-leśną nutą. Zostawia w ustach przyjemny , lekki cytrusowy posmak … Pierwsze 2 parzenia piję bez dodatków natomiast trzecie ( czas parzenia 6 minut ) z dodatkiem gdyż smak jest już trochę „wypłaszczony” . Przyjemnym zaskoczeniem był fakt , iż trzecie długie parzenie nie sprawiło powstania goryczki ściągającej usta . Spokojnie mogę ją polecić
Paweł (zweryfikowany) –
dobra czarna herbata, parzy się na złocisty głęboki kolor, smakuje również bardzo dobrze, dla mnie OK, fajna również dodatkami.
Neibovv (zweryfikowany) –
Moja przygoda z tą herbatą zaczęła się dość niefortunnie. Zacząłem od parzenia jej w papierowym filtrze. Pierwsze wrażenia? Smakuje papierem, jak tania herbatka w torebkach. Zniechęcony odstawiłem ją na jakiś czas, lecz później wpadłem na pomysł, aby sprobować ją zaparzyć bardziej tradycyjną metodą. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Aromaty stały się bardziej wyczuwalne i bardzo chętnie piłem ją do śniadania. Polecam miłośnikom czarnej herbaty i radzę wystrzegać się papierowych filtrów. :)