Aromatyczna czarna herbata prosto z Iranu. Herbata zielona irańska Mahbub w smaku przypomina tureckie czarne herbaty. Można wyczuć też nieco aromatu typowego dla gruzińskich herbat, wyraźna kompotowa nuta, słodkich ciężkich owoców.
Ciekawostką jest fakt, że czarną herbatę przygotowuje się także często już posłodzoną i bywa, że podaje się ją w postaci dwuwarstwowego napoju. Parzenie w samowarze jak i w stylu tureckim polega na rozcieńczeniu esencji herbacianej wrzątkiem. Wlewając do szklanki najpierw wrzątek ze sporą ilością cukru, a następnie herbatę możemy uzyskać niemieszające się od razu warstwy.
Czajnikowy TV Herbata
Herbata irańska
Irańczycy lubią herbatę słodką i mocną. Podobną do tej, jaką piją się w Turcji. W powszechnym użyciu są także samowary, które są wręcz narodowym sposobem parzenia herbaty w sąsiadującym z Iranem, Azerbejdżanie. Iran jest krajem muzułmańskim, a po rewolucji Islamskiej kieruje się prawem szariatu. Ma to oczywisty związek z herbatą,[...]
czytaj całość...Skład: herbata czarna (100%)
Miejsce uprawy: Iran, prowincja Lahidzan
Waga: 50g
Czas parzenia herbaty
5-15 min
Temperatura parzenia herbaty
80°C
Ilość herbaty
3 g / 250ml
WilliamWillson (zweryfikowany) –
Pierwsza uwaga: na opakowaniu podano temperaturę parzenia 60-80 st. Nie próbowałem tego, potraktowałem wysoką. Według mnie tureckiej herbaty nie przypomina, smak jest bardziej „miękki”, gładki, z wyraźną goryczką, ale nie dominującą. W drugim parzeniu traci bardzo wiele smaku. Drugi raz zaparzyłem z płatkami róży, i chyba w tym kierunku trzeba iść (albo rzeczywiście mocno słodzić). Herbata bez dodatków nie wydaje się specjalnie atrakcyjna, trzeba ją „zmusić” do współpracy z przyprawami (kardamon? cukier?)