Tak zwana sticky rice tea to unikalna herbata o aromacie gotowanego ryżu. Jest to wynalazek Tajski i z tamtąd zwykle pochodzi. Wiele osób może od razu pomyśleć, że chodzi o genmaiche, czyli japońską herbatę z prażonym ryżem. Otóż nie. Aromat ryżu w tej herbacie nie ma nic z nim wspólnego.
Okazuje się, że odpowiedzialna za niego jest pewna roślina zwana w chinach Nuo Mi Xiang. Oznacz to po prostu zapach lepkiego ryżu, czyli ryżu długo gotowanego, z lekkim nawet prażonym aromatem. Roślina ta botanicznie nazywa się Semnostachya menglaensis. Poza zastosowaniem zielarskim przede wszystkim używa się jej do aromatyzowania herbaty. Pochodzi z dżungli w Mengla w południowej części Yunnanu. Występuje jednak także w sąsiadującej z Yunnanem Tajlandii.
Miłośnicy herbat Pu-Erh z pewnością zetknęli się z herbatami Xing Mi Cha, czyli aromatyzowanymi właśnie za pomocą Nuo Mi Xiang. Herbata tajska smakuje nieco inaczej. Przede wszystkim dlatego, że mówimy tu o herbacie typu oolong, a nie ciemnej jak w Yunnanie. Poza tym aromat ryżu jest tu pełniejszy, ponieważ bazą jest często oolong mleczny, czyli Jin Xuan.
W Tajlandii herbatę tę znaleźć można pod nazwą Cha Khao Hom lecz w europie częściej pod nazwą angielską Sticku Rice tea.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Fannings, oznaczenie jakości herbaty
Fannings to oznaczenie jakości herbaty. Często stosowane z innymi literowymi kodami. Grupa ta wtedy określana[...]
Ile czasu między kolejnymi parzeniami herbaty?
Herbatę parzy się wielokrotnie. Chodzi oczywiście o wielokrotne zaparzenie tej samej porcji liści. Informacja taka[...]
kwi
Lawenda. Napar z lawendy. Przepis na lemoniadę z lawendy
Lato to czas wypoczynku, ładowania baterii i relaksu. Dlatego dzisiaj zapraszam na napar lawendowy -[...]
2 Comments
lip
OFF Grades, oznaczenie jakości herbaty
OFF Grades to oznaczenie literowe jakości herbaty mówiące o tym, że dana herbata nie jest[...]
Dobre miejsce na herbatę
Kto zaraził Rafała herbatą, jak trafił do herbaciarni, śmieszne historie z herbatą w tle, czyli[...]
sty
Jak parzyć zieloną japońską herbatę Sencha Satsuma?
Prawidłowe parzenie zielonej herbaty Sencha Satsuma jest bardzo proste. Tę herbatę zieloną można parzyć 3[...]
mar
Herbata zielona Bancha, parzenie herbaty zielonej Bancha
Zielona herbata Bancha wywodzi się z Japonii i nie jest produkowana jako „główny produkt”. Do[...]
maj
Gaiwan
Gaiwan może występować w różnych formach i być wykonany z różnych materiałów. Klasycznie dzieli się[...]
kwi