Myślisz, że japońska herbata jest droga i ma dziwny smak? Wydaje Ci się, że w Japonii pije się tylko herbatę zieloną? Sądzisz, że matcha nadaje się tylko do skomplikowanej ceremonii? Te warsztaty są dla Ciebie.
Dowiesz się:
- Skąd wzięła się herbata w Japonii i jaka jest jej historia.
- Jakie są najważniejsze rodzaje herbaty japońskiej oraz jak się je produkuje.
- Czego najlepiej użyć do parzenia herbaty japońskiej i jak dobrać parametry parzenia.
- Na czym polega ceremonia herbaciana i jaki jest jej kontekst kulturowy.
- Jak pić herbatę matcha na codzień.
Skosztujesz:
- Kilkunastu ważniejszych herbat zielonych z Japonii.
- Herbat czarnych, fermentowanych i oolong pochodzących z Japonii.
- Herbat mielonych różnych typów oraz najważniejszej z nich: matchy w różnych klasach jakości.
Przećwiczysz:
- Parzenie herbat japońskich przy użyciu stworzonych z myślą o nich naczyń.
- Samodzielne prażenie i mielenie herbaty.
- Przygotowywanie herbaty matcha tradycyjnie i wprost przeciwnie.
- Parzenie herbaty lodem.
Warsztaty prowadzi: Rafał Przybylok
Rafał Przybylok – pasjonat herbaty i yerba mate, popularyzator kultury herbacianej oraz zwyczaju świadomego picia herbaty. Autor książek „Czajnikowy.pl – dobra herbata” i „Yerba mate w tydzień”. Publikuje teksty i prowadzi tematyczny program w portalu Czajnikowy.pl. Udziela się jako ekspert w mediach, jest ekspertem Pytania na Śniadanie, głosi prelekcje, prowadzi warsztaty tematyczne. Jest założycielem herbaciarni w Zabrzu.
- Termin: 20 lipca 2024 r. (sobota), godz. 9:00 – 14:00,
- miejsce: Czajnikowy.pl, ul. Tarnogórska 150 (Gliwice),
- przewidywany czas trwania warsztatów: 5h (z przerwą),
- maksymalna liczba uczestników: 6.
Po zakupie i opłaceniu zamówienia, otrzymają Państwo informację, że zamówienie zostało zrealizowane, co jednoznaczne jest z umieszczeniem Państwa na liście uczestników warsztatów. Nie otrzymają Państwo fizycznych biletów wstępu.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.