Herbata czarna China Guangxi Aged Liu Pao 20g – siedem lat dojrzewania w tropikalnym drewnie
China Guangxi Aged Liu Pao to niezwykła herbata czarna, której historia zaczyna się w górzystym regionie Guangxi, na wysokości 800 m n.p.m.. Ta edycja Liu Pao to efekt odważnego eksperymentu – fermentowana herbata czarna, która przez 7 lat dojrzewała w wielkich skrzyniach z tropikalnego drewna. Tak jak w przypadku win barrique, dojrzewanie odbywa się w warunkach pozwalających herbacie oddychać i rozwijać pełnię swojego potencjału.
Dojrzałość, która mówi głosem lasu
Podczas długiego procesu dojrzewania liście herbaty nasycają się głębokim, drewnianym charakterem, wzbogaconym o świeże, słodkie i wyraziste nuty. W filiżance odkrywamy napar o bursztynowo-pomarańczowej barwie, który prowadzi przez lasy, sady i dzikie ogrody, pozostawiając na języku miękkie, wielowymiarowe wrażenie.
Susz, który opowiada historię
Liście herbaty są wydłużone, nieco grubsze, w odcieniach przypominających polerowane drewno. Zwinięta struktura pozwala na wolne i harmonijne uwalnianie aromatu, co czyni ją idealną do spokojnego parzenia w stylu gongfu lub w dużym czajniku na długie sesje degustacyjne.
Herbata czarna China Guangxi Aged Liu Pao 20g to zaproszenie do herbacianej medytacji. To herbata z charakterem – pełna historii, rzemiosła i dojrzałego smaku, który rozgrzewa z każdym łykiem. Idealna na spokojne wieczory lub do głębokich rozmów przy stole.
Czajnikowy TV Herbata Publikacje
Herbata czarna Liu Pao – atlas herbaty
Liu Bao to herbata ciemna produkowana w chińskiej prowincji Guangxi. Nazwa jej w języku polskim oznacza „sześć fortów” i zaczerpnięta jest od nazwy miejscowości, z której pochodzi. Znajdowało się tam sześć fortów, od których miejscowość wzięła nazwę. Liu Bao to herbata ciemna, czyli hei cha. Zwana w Polsce czerwoną i[...]
czytaj całość...Skład: herbata czarna (100%)
Kraj pochodzenia: Chiny, Guangxi
Waga: 20g

Czas parzenia herbaty
2-3 min

Temperatura parzenia herbaty
96°C

Ilość herbaty
2 g / 150ml
Michal M (zweryfikowany) –
Mocny aromat zbliżony do Pu Erh i zapachem przypominajacym „piwnice”