Yerba mate dymione a nie dymione
Jedną z cech charakterystycznych yerba mate jest dymny posmak. Aromat ten nie przypomina bynajmniej zapachu wędzonki czy wędzonej herbaty lapsang, którą wiele osób zna i ceni. Jej liście podczas suszenia poddane są procesowi wędzenia, co daje im aromat dymny i żywiczny kojarzący się z wędzonymi produktami spożywczymi. Dym w yerba mate jest zgoła inny, a jego obecność wiąże się z tradycyjnym sposobem przetwarzania świeżych liści.
- Świeżo zebrane liście w ciągu doby powinny przejść pierwszy proces zwany sapecado, polegający na podgrzaniu ich żywym ogniem. Zapobiega to utlenianiu i czernieniu liści.
- Drugi proces zwany secado jest dla nas ważniejszy, gdy rozważamy dymny aromat yerba mate. Jest to całkowite wysuszenie liści mogące odbywać się na kilka sposobów.
Skąd dymny posmak w yerba mate?
Za dym w yerbie odpowiada proces suszenia secado, który przeprowadzić można na sposób tradycyjny: tu do dyspozycji mamy dwie techniki carijó i barbacua lub nowoczesny bezdymny.
Carijó polega na suszeniu liści bezpośrednio nad ogniem. Aromat dymu, który yerba zyskuje na tym etapie nie jest tak intensywny jak w przypadku barbacua, czyli metody suszenia gorącym powietrzem wraz z dymem pochodzącym z ognia. O ile w pierwszy wariant kojarzyć może się z grillowanie, o tyle barbacua przypomina raczej wędzenie. Specjalny kanał doprowadza gorące powietrze i dym ognia do liści uniemożliwiając im kontakt z ogniem.
Barbacua to nazwa typu yerba mate przetworzonej właśnie tą techniką. Jest to najbardziej dymna i tradycyjna metoda produkcji.
Yerba mate bez dymu
Nowoczesne rozwiązanie prowadzi do powstania yerba mate bezdymnej oznaczanej słowami sin humo. Tutaj proces secado przeprowadza się stosując czyste, gorące powietrze zupełnie wolne od dymu. Powietrze podgrzewane jest w specjalnej instalacji za pomocą palników gazowych i kierowane do liści. Taka yerba zachowuje więcej ze swej roślinnej świeżości i nie posiada dymnego aromatu.
Zdrowie a yerba mate bez dymu
Technika bezdymna spotyka się z uznaniem wielu miłośników napoju z Ameryki Południowej, ponieważ tradycyjny aromat nie każdemu odpowiada. Inną tego przyczyną jest obawa o obecność w liściach yerba mate szkodliwych substancji pochodzących z obróbki ogniem. Mowa tu o węglowodorach aromatycznych, które wraz z dymem osadzają się na liściach. Warto z tego miejsca uspokoić wszystkich, którzy planowaliby skosztować mate dymionej. Poziom tych substancji jest kontrolowany i określony normami. Co więcej wspomniane węglowodory obecne są w innych produktach spożywczych i to w znacznie większej ilości. Szczególnie dużo zawierają ich wędzonki oraz żywność grillowana. Nie są od nich wolne także inne napary, które są palone tak jak kawa czy suszone jak herbata i różne zioła.
Wybór właściwej dla nas yerba mate pozostaje kwestią gustu. Dla zwolenników mate dymionej dostępne są wersje barbacua różnych marek i yerba mate paragwajska, która uchodzi za bardziej dymną w smaku od argentyńskiej. Dla tych zaś, którzy wolą czysty smak yerby liczne marki przygotowały wersje sin humo. Wybrać też można mate brazylijską, a zwłaszcza mate green cieszącą się szczególną popularnością w naszym kraju.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Mrożona Herbata: Hibiskus z Pianką prawie jak Piwo
Do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę Hibiskusa i zalewamy zimną wodą. Całość odstawiamy do lodówki[...]
cze
Herbata z Tunezji – przepis na miętową herbatę
Maghreb to obszar północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na[...]
lip
Herbatki warzywne. Nowość na rynku
Czy zatem herbata warzywna powinna być oddzielona bardzo od owocowej, którą znamy z naszej codzienności[...]
2 Comments
lis
Herbata organiczna, bio, ekologiczna (eco) i fair trade: co oznaczają te słowa i certyfikaty?
Coraz częściej wybieramy produkty opatrzone licznymi certyfikatami, które gwarantują nam wyższą jakość żywności oraz ich[...]
1 Comments
wrz
Po czym poznać dobrą herbatę? Herbaty dobrej jakości
Jakość to cecha, którą kierujemy się przy dokonywaniu wyborów w czasie zakupów niemalże wszystkiego. Często[...]
cze
Czerwona herbata pu-erh sheng czy shu: surowa czy gotowana – różnice
Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser[...]
2 Comments
lut
Herbata Da Hong Pao: Herbata Oolong, Česká čajovna
Herbata Da Hong Pao oryginalnie pochodzi z gór Wuyi Shan, rośnie na przełęczą Dziewięciu Smoków.[...]
lip
Jak parzyć zieloną japońską herbatę Sencha Satsuma?
Prawidłowe parzenie zielonej herbaty Sencha Satsuma jest bardzo proste. Tę herbatę zieloną można parzyć 3[...]
mar