W drodze z Kolombo na płaskowyż Nuwara Eliya mijamy dolinę Pussellawa, w której znajduje się Melfort Tea Estate (plantacja założona w 1914 r.). Od 2004 roku w bardzo nowoczesnym zakładzie produkcyjnym, opartym na wyłącznym wykorzystaniu chińskich roślin, produkowane są wyjątkowe zielone herbaty. Nasza jakość zachwyca matowymi, oliwkowymi, szorstkimi i otwartymi walcowanymi liśćmi, które przypominają tradycyjną chińską zieloną herbatę produkowaną zgodnie ze sztuką herbacianą. Napar pachnie świeżo – jest owocowo-korzenny. Złocisty, świecący napar wita nas pikantnym, mocnym bukietem z pełnym body i lekką cierpkością. Herbata, która dzięki swojej wyjątkowej jakości spełni oczekiwania każdego miłośnika zielonej herbaty!
Herbata Publikacje
Herbata Ceylon
Ceylon OP Dimbula Uduwela to smaczna i świeża herbata pita samodzielnie, czy z dodatkiem mleka lub cukru. Swoją przygotowałam według zaleceń: łyżeczka herbaty i parzenie w 96 stopniach przez 3 minuty. Otrzymałam esencjonalny ciemny napar, w smaku słodki i przyjemny. Napar wytrzymał nawet powtórne parzenie.
czytaj całość...Herbata Publikacje
Rodzaje zielonej herbaty
Po pierwsze termin zbioru jest ważnym wyznacznikiem jakości i ceny herbaty. Wyróżnić można tutaj herbaty, których liście pozyskano w poszczególnych zbiorach.
czytaj całość...Właściwości zdrowotne
Herbata zielona dostarcza przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, działają antynowotworowo oraz spowalniają starzenie się organizmu. Dodatkowo jej regularne picie zapobiega próchnicy zębów i przeciwdziała chorobom dziąseł. Herbata zielona oczyszcza organizm, działa moczopędnie, a filiżanka tego naparu pomoże odprężyć się po ciężkim dniu. Zielona herbata jest również naturalnym antydepresantem.
Skład: herbata zielona Ceylon (100%)
Miejsce uprawy: Ceylon, Sri Lanka
Waga: 50g
Czas parzenia herbaty
1-3 min
Temperatura parzenia herbaty
80-85°C
Ilość herbaty
3 g / 120ml
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.