Czarna herbata pochodząca z kraju, który słynie z wysokogatunkowych, zielonych herbat – Japonii. Herbata czarna japońska Japan Benifuki uprawiana jest na plantacjach w prefekturze Kagoshima, a jej listki zbierane są wiosną. Prawdziwa gratka dla fanów wysokiej jakości herbat!
Czajnikowy TV Herbata
Benifuki. Czarna herbata z Japonii
Każdy kto myśli, że Japonia to kraj herbaty zielonej... będzie miał rację. Nie da się zaprzeczyć, że jest to dominujący kolor herbaty zarówno w produkcji, eksporcie jak i spożyciu miejscowym i guście Japończyków. Nie oznacza to jednak, że nie produkuje się w Japonii herbaty czarnej.
czytaj całość...Wygląd i smak Japan Benifuki
To napar klarowny, o intensywnej, brązowo-czerwonej barwie. W smaku bardzo bogata, głęboka, lekko pikantna, z naturalnymi, słodkimi nutami suszonych śliwek. Herbata czarna Japan Benifuki wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Koniecznie spróbuj i przekonaj się, jak niesamowite nuty smakowe potrafi ona wydobyć!
Jak parzyć herbatę Japan Benifuki?
Na początek zadbaj o prawidłową temperaturę wody – w tym przypadku optymalne będzie 100 stopni Celsjusza. W zależności od sposobu zaparzania, prawidłowa ilość herbaty będzie wynosiła około 2,5 grama na 100 mililitrów naczynia. Herbatę czarną Japan Benifuki najlepiej przyrządzać w dedykowanym czajniczku lub gaiwanie z porcelany. Po rozgrzaniu naczynia należy napełnić go liśćmi herbaty i zalać napar wrzącą wodą. O ile pierwsze parzenie powinno trwać około minuty, to kolejne warto odpowiednio wydłużyć. Można parzyć ją kilkukrotnie, najlepszy smak utrzymuje się jednak przez dwie, trzy ekstrakcje.
Skład: herbata czarna (100%)
Made in Japan. Wyprodukowano w Japonii.
Waga: 50g
Czas parzenia herbaty
1-3 min
Temperatura parzenia herbaty
90-95°C
Ilość herbaty
3 g / 120ml
Adrian (zweryfikowany) –
Fanom chińskiej lub indyjskiej czarnej herbaty nie polecam. Japońska ma w sobie coś takiego, co zupełnie mi nie odpowiada.