Herbata zielona Japan Kokeicha jest produkowana w dość nietypowy sposób. Jej liście poddaje się parowaniu zaraz po zbiorze, a proces ten trwa aż do momentu, gdy zaczną się kruszyć. Następnie łodyżki wraz z żyłkami są usuwane. Do powstałego proszku dodaje się wody oraz specjalnej pasty ryżowej, a następnie formuje finalny kształt listków kokeichy. Warto zaznaczyć, że liście herbaty są poddawane dokładnej selekcji – wybiera się wyłącznie tylko te okazy, które wyglądają zdrowo, silnie i dorodnie.
Czajnikowy TV Encyklopedia herbaty Herbata
Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?
Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii, swej ojczyźnie jest niepopularna i niechętnie pijana. Kokeicha ma postać podłużnych pałeczek o ciemnym kolorze bez połysku. Proces produkcji opracowany został w Japonii dla zagospodarowania odpadu jakim był pył pokruszonej herbaty wyższej jakości.
czytaj całość...Herbata Publikacje
Dlaczego zielona herbata ma zielony smak? Green taste
Może kiedyś spotkaliście się przy opisie herbaty zielonej i czarnej z określeniem „green taste” lub „brown taste” czyli „zielony” i „brązowy” aromat. Koło aromatów, którego używają kiperzy dostarcza nam cały wachlarz różnych nut zapachowych owoców, ziół, kwiatów, orzechów, a nawet skóry i grzybów, których możemy doszukać się w aromacie herbacianego[...]
czytaj całość...Japan Kokeicha – jak smakuje?
Jej susz to drobne, ciemnozielone listki o jednolitej barwie. Listki mają kształt igiełek i piękny, delikatnie srebrzysty połysk. Napar herbaty jest jasny, delikatnie mętny, o zielonożółtej barwie. W smaku świeża, zielona, z głębokimi nutami umami i posmakiem dojrzałej trawy. Kokeicha na pewno pozytywnie Cię zaskoczy!
Można parzyć ją kilkukrotnie – zalecamy dwie, trzy ekstrakcje. Podczas zaparzania, zielona herbata japońska Kokeicha jest delikatnie mętna, na co wpływ ma niewielki dodatek mączki ryżowej.
Skład: herbata zielona (100%)
Made in Japan. Wyprodukowano w Japonii.
Waga: 50g
Czas parzenia herbaty
1-3 min
Temperatura parzenia herbaty
75-80°C
Ilość herbaty
2-3 g / 120ml
annaherba (zweryfikowany) –
Bardzo dobra. Polecam.
Mr_Fisq (zweryfikowany) –
Pierwsze parzenie bardzo solidne, drugie do wypicia, trzecie do zapomnienia.
W podobnej cenie chętniej skuszę się na Senchę Fukujyu.
WilliamWillson (zweryfikowany) –
Smak nie jest porywający, jeśli ktoś zna smak zielonych herbat japońskich to niczym go nie zaskoczy. Chyba, że kolorem – zgniłozielonym. Herbata lepiej smakuje niż wygląda (choć ja czuję w niej coś rybnego, może to umami ryżowe tak działa). Szybko traci smak z kolejnymi parzeniami. Na koniec można się pokusić o zjedzenie fusów (da się). Wygląda to na japońską odpowiedź na bubbletea – napój i posiłek w jednym. Herbata ciekawostka.
Tanzanit (zweryfikowany) –
Wygląd zaparzonej herbaty jest w moim odczuciu wspaniały, oleista zieleń. Smak jest czymś pomiędzy standardową senchą a olejem dyniowym. Po wypiciu można użyć resztki herbaty jako pastę, albo po prostu zjeść. Na pewno to nietypowa, ale smaczna herbata.
Ai Cha Ren (zweryfikowany) –
Mnie smakuje jak czysta zielona zaparzona w wodzie po ugotowanym ryżu. W smaku przypomina mi krewną genmaichy trochę, natomiast ta herbata jest po prostu kwaśna!
Raczej dla odważnych lub poszukujących nowych doznań smakowych.
tomkesz (zweryfikowany) –
nie wiem jak ocenić tą herbatę bo: pierwsze parzenie nigdy mi nie podchodziło bez dodawania słodziwa, natomiast drugi napar z tych samych liści wychodził idealny
darxes (zweryfikowany) –
Pierwsze zaparzenie fajne, wychodzi bardzo intensywny ciemny gęsty napar, czuć umami, niestety już drugie zaparzenie wychodzi bez wyrazu, prawdopodobnie ta herbata większość co ma oddaje w pierwszym parzeniu. Smaku ryżu nie wyczuwam, a spodziewałem się że może być trochę posmak a’la genmaicha.
Patryk (zweryfikowany) –
Wyśmienita zielona herbata! Warto zaparzyć wodą o niższej temperaturze 75*C, żeby wydobyć green taste.
Alicja (zweryfikowany) –
Kupiłam z ciekawości i nie polecam, dziwne to z wyglądu i w smaku, ma w sobie coś sztucznego.