warsztaty z herbaty
Herbata to nasza pasja
Czajnikowy.pl to największa baza wiedzy o herbacie: 1100+ artykułów, 500+ filmów, ogromny wybór herbat i akcesoriów. Herbatą zajmujemy się kompleksowo: jesteśmy ekspertami w Pytaniu na Śniadanie, prowadzimy szkolenia, warsztaty, dostarczamy herbatę do gastronomii.
Warsztaty
Teoria i praktyka. Parzenie herbaty okraszone historią i ciekawostkami
Szkolenia
Szkolimy najlepszych z branży. Twój zespół dowie się jak parzyć herbatę oraz doradzi Twoim klientom
Wykłady
Ciekawostki związane z herbatą niekoniecznie w poważnej formule
O nas
Szkolenia i warsztaty
W Czajnikowy.pl prowadzimy szkolenia i warsztaty związane z tematyką herbaty. Wszystkie warsztaty i szkolenia połączone są z degustacją herbaty i krótkim pokazem parzenia herbaty. Czajnikowe warsztaty zawsze prowadzone są przez minimum dwie osoby, dzięki temu są dynamiczne, a osoby biorące w nich udział mogą skosztować herbaty bez niepotrzebnych przerw. Warsztaty i szkolenia organizujemy dla osób prywatnych, gości kawiarni, obsługi lokali gastronomicznych.
W naszej ofercie posiadamy gotowe scenariusze szkoleń i wykładów, które zostały przez nas wiele razy przetestowane. Potrzebujesz szkolenia lub warsztatu o określonej tematyce lub konkretnym czasie? Nie ma problemu! Dopasujemy go do Twoich potrzeb.
Wykłady z herbaty
Czajnikowe wykłady mogą mieć charakter edukacyjny przeznaczony dla obsługi lokali gastronomicznych, jak sushi bary, herbaciarnie i kawiarnie oraz nieco luźniejszy edukacyjno rozrywkowy, który znakomicie sprawdza się w szkołach.
01
Obszerny i szczegółowy wykład w przystępnej formie, w dużej mierze oparty na dyskusji i nastawiony na integrację uczestników.
02
Praktyczne szkolenie z zakresu przygotowania różnych herbat parzonych w różnych temperaturach z naciskiem na różnice w jakości naparu przy różnych warunkach parzenia. Zapoznanie z najlepszymi akcesoriami do przygotowywania herbaty.
03
Wsparcie związane z doborem oferty i personalizowaniem rodzajów oferowanych herbat przy konkretnych sytuacjach.
Herbata dla horeca
Szkolenia na gastronomii
Aby przeszkolić pracowników gastronomi do przygotowywania wysokiej jakości herbaty opracowaliśmy system szkoleniowy pozwalający na zaznajomienie się nie tylko z tematyką herbacianą, ale także z technikami parzenia w warunkach gastronomicznych.
Obszerny i szczegółowy wykład
w przystępnej formie, w dużej mierze oparty na dyskusji i nastawiony na integrację uczestników.
Pokaz parzenia
i akcesoriów użytych w czasie warsztatów, wraz z omówieniem właściwych technik parzenia.
Degustacja herbat
będących tematem spotkania tak, by możliwe było porównanie różnych naparów i różnych sposobów parzenia.
Angażowanie uczestników
do udziału w warsztatach. Niektóre tematy pozostawiają w tym zakresie spore pole do popisu.
Przykładowe tematy
podstawy herbaty
Temat przybliża samą roślinę i przygotowany z niej napój. Omówione zostają rodzaje herbaty, techniki oraz miejsca ich wytwarzania, sposoby prawidłowego zaparzenia oraz sposoby przygotowania w formie napojów narodowych w różnych krajach, a także kultura herbaciana na świecie. Sporo miejsca poświęcone jest właściwościom prozdrowotnym herbaty.
sześć kolorów herbaty
Spotkanie skupia się wokół prezentacji i porównania wszystkich sześciu rodzajów herbaty (czarnej, zielonej, czerwonej, białej, żółtej i turkusowej) na podstawie herbat chińskich pod kątem różnic w działaniu zdrowotnym, smaków, technik wytwarzania oraz parzenia. Omówione zostają historia oraz tradycja herbat w Chinach i zaprezentowane tradycyjne utensylia.
herbata po angielsku
Urządzony w ramach warsztatów zostaje angielski five o’clock w czasie którego omówiona zostaje historia i rozwój tradycji herbacianej w Anglii, rodzaje typowych herbat angielskich wraz z ich genezą, podstawy savoir vivre oraz praktyczne wskazówki dotyczące herbaty z mlekiem.
przede wszystkim Pijmy herbatę
Degustacje
W Czajnikowy.pl prowadzimy degustacje herbaciane oraz zapewniamy catering herbaciany. Odpowiednie, opracowane przez nas dozy herbaty pozwalają skrócić nam maksymalnie czas oczekiwania na świeżo zaparzoną pyszną liściastą herbatę.
Na bieżąco parzona herbata
serwowana w różnym stylu dopasowanym do okoliczności.
Dopasowana oferta
Ofertę oraz sposób podania dopasowany do okoliczności i tematyki imprezy, na przykład angielski podwieczorek lub degustacja zielonych herbat prozdrowotnych.
Obszerny i szczegółowy wykład
w przystępnej formie, w dużej mierze oparty na dyskusji i nastawiony na integrację uczestników.
Ceramika lub jednorazówki
Catering może odbyć się z użyciem naczyń ceramicznych lub jednorazowych w zależności od rodzaju imprezy.
Zainteresowany? Skontaktuj się z nami
01
Dla ilu osób, w jakim terminie i gdzie ma odbyć się szkolenie?
02
Jaki temat Cię interesuje? Czy ma to być sam wykład czy połączony z degustacją?
03
Napisz maila z zapytaniem
Blog
Nowości na naszym blogu
Kim był Jan Szychowski, twórca polskiej yerba mate Amanda?
Jan Juan Szychowski to ważna postać na scenie yerba mate. Jest także bardzo docenianym Polakiem[...]
Sri Lanka przygotowuje się do głosowania, ale nadzieja na rewolucję gaśnie
Ile zarabia się zbierając herbatę na Sri Lance? Sri Lanka to potężny producent herbaty i[...]
Herbata Ilex Guayusa, jak parzyć, właściwości
Ilex Guayusa, czyli ostrokrzew gujański słusznie nazywany jest siostrą yerba mate. Miłośnikom ostrokrzewu paragwajskiego nie[...]
Specjalne herbaty w wyspy Kiusiu
Wśród wielu japońskich herbat, które dość dobrze znamy i często pijamy, jest także kilka, o[...]