ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Bancha

Tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących się produkcją herbaty Sencha. Liście do produkcji Banchy pochodzą z tych samych krzewów zbierane są jednak później. Pierwszy zbiór banchy przypada przy drugim zbiorze herbaty Sencha. Zbierane są grubsze i bardziej mięsiste liście o wyraźnym unerwieniu. Dzięki zastosowaniu liści starszych herbata Bancha jest uboższa w kofeinę i substancje aromatyczne. Zyskuje jednak inne cenione własności.

W zależności od terminu zbioru bancha ma różne nazwy. Pochodząca z drugiego zbioru w roku, a z pierwszego zbioru banchy nazywa się nibancha, z trzeciego zbioru, a drugiego banchy nazywana jest sanbancha. Natomiast z ostatniego czwartego zbioru czyli trzeciego zbioru banchy nazywana jest yonbancha. Łącznie na rynku rozróżnia się 22 gatunki banchy.

Bancha ma kilka cenionych właściwości. Przede wszystkim zawiera niewiele teiny oraz innych substancji drażniących więc polecana jest również dla dzieci oraz do picia wieczorem. Bancha ma odczyn lekko zasadowy co za tym idzie pomaga w odkwaszaniu organizmu. Pomaga także na nadkwasotę oraz zgagę.
Ciekawą własnością jest także kojące działanie na ukąszenia owadów. Stosuje się w tym celu okłady na skórę z naparu Banchy. Proces produkcji herbaty bancha jest charakterystyczny dla herbat japońskich. Proces fermentacji jest powstrzymany w skutek sparzenia liści parą wodną. Następnie herbata jest suszona i zwijana wzdłuż w charakterystyczny podłużny kształt.

Parzenie banchy nie odbiega od klasycznych zielonych herbat japońskich. Stosujemy wodę w temperaturze 70 stopni Celsjusza i parzymy 1-2 minuty.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba Mate FD Fede Rico opinie

FD to paragwajska grupa zrzeszająca producentów rolnych w tym yerba mate. Obecna jest na rynku[...]

Herbata z hibiskusa, hibiskus

Herbata z hibiskusa, hibiskus parzenie. Parzenie: 1 łyżka hibiskusa na 150 ml wody, woda o[...]

2 Comments

Herbata cold brew – ile może stać parzona na zimno?

Całkiem inną kwestią jest jak długo można pozostawić zaparzone cold brew po przygotowaniu. Należy je[...]

Matcha: jak pić? Jak zrobić herbatę Matcha na zimno?

Do standardowego shakera wlewamy około 250 ml zimnej wody, dodajemy pół małej łyżeczki matchy i[...]

Jaką herbatę wybrać. Poradnik dla początkującego herbaciarza

Czego warto napić się na początku przygody z herbatą, jakie herbaty powinien każdy znać i[...]

Zielona herbata Lung Ching

Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najbardziej znanych herbat zielonych na[...]

Test herbaty Matcha: zielona herbata Moya Matcha, opinie

Przetestowaliśmy 3 produkty firmy Moya Matcha: Moya Matcha luksusowa, Moya Matcha tradycyjna, Moya Matcha codzienna.[...]

Kofeina działanie, zawartość kofeiny w herbacie. Czy herbata zawiera teinę?

Kofeina niezależnie od pochodzenia (z kawy – kofeina, z herbaty – teina, z mate –[...]

2 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.