ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Assam to region Indii słynący z wyjątkowej herbaty dającej intensywny i charakterystycznie słodowy napar. Pierwsze uprawy w tym rejonie zapoczątkowała Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska w 1930 roku. Obecnie Camellia assamica jest tutaj uprawiana na powierzchni 300 tys hektarów a produkcja z tych upraw sięga 600 mln kg herbaty rocznie co stanowi ponad połowę produkcji w całych Indiach które szczycą się wynikiem 1100 mln kg rocznie.

Jak NASA pomaga w plantacji herbaty?

Trudno wyobrazić sobie, że tak intensywnie działający i znany na całym świecie region herbaciany musi zmierzyć się z problemami tak poważnymi, że zaangażować trzeba do ich rozwiązania agencję kosmiczną NASA.

Herbata czarna Assam Mangalam BPS CL
Herbata czarna Assam Mangalam BPS CL

A jednak. Zmiany klimatyczne jakie w ostatnim czasie dotykają północne Indie powodująca liczne susze. Niezbędne okazuje się intensywne nawadnianie zagrożonych niedoborem wody plantacji oraz rozważniejsze niż dotychczas typowanie lokalizacji na kolejne herbaciane pola.

W celu ratowania zagrożonych upraw zjednoczyli się naukowcy z wielu krajów. Instytucje badawcze oraz eksperymentalne uprawy herbaty prowadzą badania w zakresie zmiany nawozów stosowanych na plantacjach na takie, które będą odpowiedniejsze w nowych warunkach. Jak się dowiadujemy planuje się odejście od tak dużej ilości nawozów sztucznych na rzecz nawozów pozyskiwanych z obornika.

Innym problemem jaki się pojawia wraz ze spadkiem wilgotności jest rozwój insektów, które zagrażają uprawą. Okazuje się, że wraz ze zmianą klimatu znacznym zmianą podlega także długa lista owadów i innych szkodników, które czyhają na herbaciany plon. Wymaga to zmian również w zestawie środków ochrony roślin.

Ze wsparciem śpieszą także naukowcy z Wielkiej Brytanii, którzy badają zawartość węgla w glebie. Obecność tego pierwiastka wiąże się ściśle z zawartością substancji odżywczych w glebie. Prace skupiają się nie tylko na zbadaniu poziomu węgla w glebie ale również na możliwościach podniesienia go.

NASA w służbie ogrodów herbacianych w Assam
NASA w służbie ogrodów herbacianych w Assam

Również plantatorzy z Kenii, którzy sami musieli zmagać się z niedoborami wody na plantacjach wspierają Assam swym doświadczeniem dobierając właściwe rozwiązania i technologie.

Wszystkie te wysiłki miałyby jednak znacznie mniejsze szanse na przyniesienie właściwych rezultatów gdyby nie wsparcie NASA. Wprowadzono w obrębie Assamu system monitorowania wilgotności gleby. NASA korzystając ze swych kosmicznych technologii może z orbity śledzić poziom wody w glebie do głębokości 5 cm. Dzięki temu powstają szczegółowe mapy i analizy. Na podstawie tych danych możliwe jest odpowiednie planowanie systemów nawadniania, które będą mogły dostarczyć wodę w najbardziej zagrożone suszą tereny. Satelitarne mapy wilgotności pomagają także dobierać właściwe miejsca pod nowe ogrody herbaciane.

Mamy nadzieje, że połączone wysiłki naukowców z różnych części świata wsparte kosmiczną technologią pozwolą nam w przyszłości wciąż cieszyć się herbatą assamską na całym świecie.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata nad Morzem Karaibskim. Co pije się w San Escobar?

W Meksyku oraz okolicznych krajach, czyli także w mitycznym San Escobar popularne są raczej napoje[...]

Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh: część 2

Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh. Pu-erh czerwona herbata rodzaje przygotowanie.

First Flush, oznaczenie jakości herbaty

First Flush to oznaczenie jakości herbaty związane z kolejnością zbiorów występujące w literowym kodzie jako[...]

Herbata liściasta Poranny Rock Earl Grey Blue

Przetestowaliśmy czarną herbatę Poranny Rock z bergamotką i bławatkiem. Smak tej herbaty nie wybija się[...]

Kostki lodu z zielonej herbaty, przepis

Kostki lodu z zielonej herbaty to bardzo dobry sposób na ochłodzenie naszej zielonej herbaty, którą[...]

100 właściwości yerba mate, ostrokrzewu paragwajskiego

1. Zawarta w niej kofeina pobudza cały organizm. 2. Nie powoduje rozdrażnienia tak jak kofeina[...]

2 Comments

Standardy oceniania herbaty, standardy testowania herbaty, standardy próbowania herbaty

Bazując na zagranicznych standardach w próbowaniu herbat, przygotowaliśmy polskie standardy w próbowaniu, ocenianiu herbaty.

Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym

Przeprowadzone badania na mieszkańcach prowincji Fujian w Chinach dowodzą, że długotrwałe spożycie herbaty (tj. picie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.