Pu-erh, czyli herbata czerwona, to herbata cesarzy chińskich z prowincji Yunnan, która dopiero z upływem czasu stała się powszechna. Do uzyskania czerwonej herbaty pu-erh wykorzystuje się głównie starsze liście herbaty zielonej, które tuż po zbiorach poddaje się procesowi fermentacji. Pu-erh to doskonała odmiana herbaty czerwonej – delikatnie ziemista, intensywna i wyrazista, idealna jako uzupełnienie diety odchudzającej czy zdrowego oczyszczania organizmu.
Jej zaparzenie trwa zaledwie kilka minut, a smak i aromat pozostaje intensywny na długi czas.
Herbata Porady
Herbata pu-erh – jak parzyć?
Pu-Erhy to herbaty nadające się do wielokrotnego parzenia. Poza pierwszą preinfuzją możemy przeprowadzić kilka parzeń nawet przy zachodnim parzeniu, zaś przy wschodnim, czasem nawet kilkanaście.
czytaj całość...Herbata Porady Publikacje
Jak wybrać dobrą czerwoną herbatę pu-erh?
Przede wszystkim nie możemy na herbacie widzieć pleśni, nierównomiernych przebarwień i plam, nie powinna też śmierdzieć. Dobra czerwona herbata ma lekko piwniczny zapach, ale na pewno nie powinna pachnieć pleśnią.
czytaj całość...Wygląd i smak herbaty
Susz to zrolowane, ciemne liście, o brunatno-czerwonym zabarwieniu. Napar ciemny, intensywny, o brunatnej barwie. W smaku pełna, wyrazista, intensywna, dominują w niej ziemiste nuty, wyczuwalna lekka goryczka. Zalecamy kilkukrotne parzenie, najlepiej do czterech ekstrakcji.
Ciekawostką jest to, że pu-erh w Chinach to herbata czarna, ponieważ dzielą je oni po kolorze naparu.
Skład: herbata czerwona (100%)
Waga: 50g
Czas parzenia herbaty
3-5 min
Temperatura parzenia herbaty
95°C
Ilość herbaty
2-3 g / 120ml
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.