Mimo, że rooibos zielony pochodzi z tej samej rośliny co rooibos czerwony, herbaty te odróżnia sposób obróbki gałązek po zbiorze. Podczas gdy gałązki czerwonego rooibosa poddaje się gnieceniu i procesowi fermentacji, to w przypadku rooibosa zielonego jest zupełnie odwrotnie. Przy tej odmianie herbaty pocięte gałązki pozostawia się nienaruszone i na wszelkie sposoby stara się zapobiec ich fermentacji, tak, by zachować smak najbliższy naturalnemu.
W rezultacie otrzymany napar jest bardziej trawiasty, znacznie lżejszy i słodkawy, z dużą ilością owocowych i cytrusowych nut. Zaparzony zielony rooibos nigdy nie jest gorzki. Dlaczego? To z powodu bardzo niskiej zawartości tanin oraz ze względu na jego naturalną słodycz. Podobnie jak rooibos czerwony, herbata rooibos zielony jest naturalnie pozbawiona kofeiny, dlatego może być spożywana przez wszystkich i o każdej porze. Doskonale sprawdzi się jako herbata dla dzieci. Rooibos zielony polecany jest także osobom starszym. Rooibos zielony wybornie smakuje czysty, ale pyszny będzie również z dodatkami. Zaleca się jego picie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Herbata
Rooibos tea: teina, historia
Rooibos mylnie bywa nazywany herbatą lub herbatą czerwoną, ponieważ z rośliną herbacianą nie jest spokrewniony, a wspólnego ma z nią tyle, że służy do przygotowywania naparu mogącego funkcje herbaty spełniać. Oczywiście nie wszystkie, gdyż najważniejsza różnica między nim, a herbatą to całkowity brak kofeiny.
czytaj całość...Herbata Porady
Rooibos tea: właściwości, działanie uboczne
W naparze rooibosa stwierdzono przeszło 30 związków fenolowych, a ich ekstraktywność sięga 250 mg na gram naparu. Stwierdzono także obecność w niewielkiej ilości garbników oraz kumaryn. Niektóre odkryte związki doczekały się nazwy związanej właśnie z rooibosem jak aspalatyna. Innych nie stwierdzono w żadnej innej roślinie i występując wyłącznie w uprawianej[...]
czytaj całość...Skład: rooibos zielony (100%)
Kraj pochodzenia: RPA
Waga: 50g
Czas parzenia herbaty
3-6 min
Temperatura parzenia herbaty
95°C
Ilość herbaty
3 g / 120ml
akinue9Tee (zweryfikowany) –
Smaczny solo, często używam go też jako dodatku do ziołowych naparów, zielonej herbaty albo mieszanki koala. Godny polecenia dla unikających histaminy, jako że susz nie jest fermentowany.