ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jesienią oraz w okresie przedświątecznym wielu z nas poszukuje rozgrzewających napojów. Jednym z pomysłów jest tak zwany grzaniec – to popularny napój w wielu krajach noszący różne nazwy i mający różny skład. Zwykle jest to grzane wino lub piwo z korzennymi przyprawami, miodem i innymi dodatkami. Poszukujemy rozwiązania bardziej rodzinnego, by mogły cieszyć się grzańcem także dzieci. Na rynku dostępne są gotowe mieszanki owocowe oraz herbaciane, które można zaparzyć i cieszyć się zbliżonym do grzańca smakiem.

Herbata owocowa Grzaniec 50g
Herbata owocowa Grzaniec 50g

Przepis na herbaciany grzaniec

Z kultury Karaibów możemy zaczerpnąć napój bożonarodzeniowy przygotowany na bazie hibiskusa z korzennymi dodatkami.

Przepis: 3 łyżki suszonego hibiskusa, pokruszoną w moździerzu laskę cynamonu, 3-4 goździki i centymetrowy plasterek świeżego imbiru zalać litrem wrzątku. Do parzenia warto dorzucić świeżą skórkę pomarańczową. Parzyć około 10 minut. Przecedzić, posłodzić cukrem trzcinowym lub dark muscovado. Podawać ze świeżym plastrem pomarańczy.

Innym lubianym przez dzieci naparem jest rooibos, dzięki przyjemnej, miedzianej barwie naparu również nada się na bazę grzańca. Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić przepis polecamy dodać karmelizowane jabłko.

Przepis: 3 łyżki rooibosa, dwie pokruszone laski cynamonu, laskę wanilii zalać wrzątkiem na 3-4 minuty. Napar przecedzić, osłodzić syropem daktylowym. Ćwiartkę jabłka nabić na długą wykałaczkę, obsypać solidnie cukrem trzcinowym, opalić palnikiem (może być płomień kuchenki gazowej) do powstania karmelowej skorupki, umieścić w naparze.

Wśród grzańców powinna pojawić się także herbata. Często spotykane przepisy na herbaciany grzaniec polecają do herbaty dodać cynamon i goździki oraz plastry pomarańczy lub cytryny. Aby spróbować czegoś bardziej wyszukanego polecamy przygotować cytrynę kiszoną w miodzie.

Przepis: do słoika włożyć plastry cytryny (najlepiej organicznej), kawałek ostrej papryki, kilka goździków, laskę cynamonu i kawałek imbiru, całość zalać płynnym miodem i pozostawić na tydzień. Zaparzyć herbatę earl grey, dodać do naparu kiszone plastry cytryny, dolać nieco syropu ze słoika.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata w sporcie. Dlaczego warto zaparzyć Rooibosa i Yerba mate do bidonu?

Kiedy potrzebujemy orzeźwienia, pobudzenia, nawodnienia i witamin, świetnie sprawdzi się herbata. Rooibos, yerba mate, a[...]

Herbata zielona Schincha, japońska herbata Shincha, parzenie zielonej herbaty

Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbaty w Japonii, a zarazem nazwa herbaty pochodzącej z[...]

Przepis na Spring Rolls z zielonym makaronem z herbatą Matcha

Spring Rolls to przekąska przypominająca sajgonki lecz przygotowana na zimno. Surowy, namoczony papier ryżowy wypełniony[...]

1 Comments

Przepis na Matcha Latte, recenzja Vanilla Matcha z McDonalds

Od pewnego czasu o mlecznym napoju z mieloną herbatą matcha jest dość głośno. Stało się[...]

Tymbark Next Cytryna Limonka Zielona Herbata, opinie

"Cytryna Limonka" spodoba się tylko tym którzy zasmakowaliby w łączeniu rozpuszczalnej cytrynowej herbaty z kiepskim[...]

Trendy w herbacie 2019

Chociaż eksperci przewidują, że rynek herbaty będzie stabilnie wzrastał wraz ze wzrostem populacji, a prognozy[...]

Czym różni się parzenie herbaty po turecku a herbata z samowara?

Technik parzenia herbaty jest wiele i trudno się spierać co do tego czy są poprawne[...]

Natsume

Natsume. Naczynie do przechowywania herbaty matcha w czasie japońskiego rytuału picia herbaty. Najczęściej wykonana jest[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.