Herbata pu-erh o wyjątkowo lekkim i świeżym aromacie, pobudzająca i orzeźwiająca. Prasowana w 2019 roku w tradycyjną formę Zhuang Cha (cegiełka). Czerwona herbata China Lu Zhuang posiada napar o oliwkowozielonym, delikatnym kolorze. W napoju dominują nuty niedojrzałych owoców i ziół, natomiast goryczkę i ewentualną cierpkość można określić jako umiarkowane. Jeśli nie przepadasz za herbatą z goryczką, obniż temperaturę parzenia naparu.
China Lu Zhuang – dla kogo?
Herbata China Lu Zhuang może stanowić doskonałe wprowadzenie do swojego gatunku dla początkujących. Co więcej, ten pu-erh dojrzewa i nabiera wartości wraz z wiekiem. Doskonale będzie parzyć ją w małym czajniczku lub gajwanie, ale nada się do tego również duży dzbanek.
Właściwości zdrowotne
Herbata czerwona określana jest często jako „pogromca tłuszczu”. Wspomaga przemianę materii, obniża zawartość tłuszczy w organizmie, ułatwia trawienie pokarmu, a także reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Regularnie spożywana, herbata czerwona zapobiega próchnicy zębów oraz chorobom dziąseł. Pu-erh wspomaga funkcjonowanie wątroby, dzięki czemu łagodzi skutki spożycia alkoholu. Czerwona herbata ogranicza ilość wchłanianego tłuszczu w jelitach.
Herbata Porady
Herbata pu-erh – jak parzyć?
Pu-Erhy to herbaty nadające się do wielokrotnego parzenia. Poza pierwszą preinfuzją możemy przeprowadzić kilka parzeń nawet przy zachodnim parzeniu, zaś przy wschodnim, czasem nawet kilkanaście.
czytaj całość...Herbata Porady Publikacje
Jak wybrać dobrą czerwoną herbatę pu-erh?
Przede wszystkim nie możemy na herbacie widzieć pleśni, nierównomiernych przebarwień i plam, nie powinna też śmierdzieć. Dobra czerwona herbata ma lekko piwniczny zapach, ale na pewno nie powinna pachnieć pleśnią.
czytaj całość...Skład: herbata czerwona (100%)
Waga: 100g
Czas parzenia herbaty
2-4 min
Temperatura parzenia herbaty
95°C
Ilość herbaty
2-3 g / 120ml
Bartosz Gołka (zweryfikowany) –
Zupełnie inna herbata, niż „typowe” czerwone pu erh, które znałem. Zazwyczaj kojarzyłem je z ciemnym, mocnym i intensywnie ziemno-drzewiastym aromatem. Tej jest bliżej do drugiego, dłuższego parzenia zielonej herbaty, ale… właśnie to ale jest kluczowe :) bo jednak czuć, że to Yunnan, i przy odpowiednim zaparzeniu ( ważne jest : 1. rozdzielenie sprasowanej kostki na mniejsze części, co jest lekko kłopotliwe z uwagi na mocno sprasowaną tabliczkę; 2. obudzenie herbaty i 3. parzenie 96 st.C ) wyczuwalne są miłe aromaty typowe dla pu-erh. W sumie herbata ciekawa i godna polecenia. Niby zielona, a czerwona ;)