Jednym z popularnych powodów nie picia kawy i herbaty jest ograniczanie spożycia kofeiny. Kawa może posiadać kilkaset mg kofeiny, natomiast herbata często zaledwie 1 mg.
Należy mieć świadomość, że dla większości ludzi umiarkowane spożycie kofeiny jest jak najbardziej wskazane.
Zawartość metyloksantyn w herbacie, takich jak kofeina i teobromina, nie tylko pobudza, ale może również pomagać leczyć chorobę Alzheimera. Kofeina odpręża mięśnie gładkie oskrzeli, a tym samym pomaga w swobodnym oddychaniu. Obecność teobrominy pomaga zapobiegać powstawaniu komórek tłuszczowych w organizmie człowieka. Dlatego herbata pomaga kontrolować wagę, a także zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym.
Filiżanka zielonej herbaty może posiadać nawet 40 mg kofeiny. Dlaczego więc ludzie czują się lepiej po wypiciu herbaty?
Kofeina wspomaga odchudzanie
Kluczową rolę odgrywają w herbacie: polifenole i teanina. To właśnie w zielonej herbacie znajduje się EGCG, który jest najsilniejszym polifenolem i ma właściwości przeciw-utleniające, anty-mutagenne i anty-patogenne. Naukowcy izolując tę substancję w zielonej herbacie, odkryli, że często wiąże się z kofeiną, tworząc większe cząsteczki. Niektórzy twierdzą, że te dwie substancję dużo skuteczniej współpracują, potęgując funkcje prewencyjne, szczególnie ważne przy spalaniu kalorii i zapobieganiu rakowi.
Kofeina chroni wątrobę
Kofeina chroni wątrobę. Działa zdecydowanie lepiej wraz z katechinami z zielonej herbaty. Dowiedziono, że wpływ katechin w czystym ekstrakcie z herbaty nie ma tak wysokiej skuteczność jak picie zielonej herbaty, w której znajduje się również kofeina. Picie herbaty jest zdecydowanie zdrowsze niż przyjmowanie suplementów diety.
Kofeina w herbacie pomaga się skupić
Chociaż kawa utrzymuje cię na nogach, herbata pomaga zachować spokój i koncentrację. Udowodniono, że teanina uspokaja, działając jako pośrednik w przekazywaniu sygnałów między komórkami nerwowymi. Ten relaksujący efekt równoważy napięcie, które mogło zostać spowodowane przez kofeinę.
Kofeina wzmacnia kości
Niektórzy naukowcy stawiają hipotezę, że kofeina wypłukuje wapń z kości, a osoby starsze, które spożywały dużo kawy w przeszłości, mają tendencję do problemów z kośćmi. Dlatego odradza się spożywania wszelkich napojów z kofeiną. Inne badania dowodzą, że picie herbaty wzmacnia kości. W eksperymencie w Australii z udziałem 1500 kobiet w wieku od 70 do 85 lat, okazało się, że picie herbaty pomaga w zachowaniu struktury kości bioder. Podobne badania w Holandii, Wielkiej Brytanii, Turcji, Iranie, Japonii i Chinach pokazują korzystny wpływ na kości – picie herbaty zapobiega osteoporozie.
Tekst po polsku na podstawie: teaguardian.com/tea-health/tea-substances/caffeine/
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Herbata na bóle menstruacyjne
Czy herbata może pomóc przy bólach menstruacyjnych to zagadnienie, które nie tylko powinno zainteresować kobiety.[...]
sty
Herbata na biegunkę. Pokrzywa na apetyt
Pokrzywa wzmaga apetyt, dobrze wpływa na pracę wątroby oraz całego układu pokarmowego. Dobra przy biegunkach.[...]
gru
NASA w służbie ogrodów herbacianych w Assam
Assam to region Indii słynący z wyjątkowej herbaty dającej intensywny i charakterystycznie słodowy napar. Pierwsze[...]
sie
Zawartość kofeiny w herbacie, zawartość taniny w herbacie, tanina i kofeina w herbacie
Najbardziej pobudzającą (największa % ilość kofeiny) jest herbata zielona Gyokuro (0,16%), która jednocześnie posiada najwięcej[...]
cze
Herbata z różą i różane konfitury, czyli wszystkie zalety róży
Wiosna zakwita nam różami. Są to nie tylko piękne, ale i pożyteczne rośliny. Sezon w[...]
maj
Wpływ długości parzenia na herbatę
Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej[...]
lis
Jak zaparzyć dobrą kawę w domu? Sposoby parzenia kawy
Sposoby parzenia kawy. Z myślą o tych, którzy lubią kawę parzoną, czarną, a więc bez[...]
1 Comments
paź
Herbata Qian Liang – Hei Cha z Hunanu
Hunan, a konkretnie Anhua uchodzi za ojczyznę herbaty ciemnej Hei Cha. Większość osób zna przede[...]
wrz