Kończy się lato czy ktoś tego chce czy nie. Dni będą coraz krótsze i coraz chłodniejsze, więc rzadziej będziemy wybierać zimne i orzeźwiające herbaty mrożone i odstawimy herbatę zieloną na rzecz innych kolorów.
Zielona herbata smakuje oczywiście doskonale przez cały rok, fakt jest jednak taki, że z jesiennymi wieczorami kojarzy się nam nieco mniej niż z letnim upałem.
Jaką herbatę wybrać na jesień?
Częściej sięgamy po herbatę czarną, która nas rozgrzewa i zwyczajowo proponowana jest osobom, które zmokły lub zmarzły. Dodatek miodu i korzennych przypraw tylko podnosi przytulne właściwości rozgrzewające gorącego kubka.
Miłośnicy herbaty czystej, poza czarną, częściej sięgają po gotowane Pu-Erhy oraz wysoko oksydowane oolongi. Jest też sezon na późniejsze zbiory herbaty.
Najlepsze dodatki do herbaty na jesień
Zwolennicy dodatkowych smaków w herbacie szukają jesiennych aromatów, które kojarzą się z tym sezonem.
Mnie koniec lata i jesień kojarzy się z dostatkiem, z napełnianiem spiżarni przed zimą. Królują dojrzałe, słodkie owoce, orzechy i korzenie. W kuchni pojawiają się częściej grzyby i dynia zaś w herbacie miód, orzechy i owoce. Jest kilka dodatków, które regularnie jesienią zyskują na popularności niezależnie od tego, czy preferujemy gotowe mieszanki smakowe, czy sami dorzucamy coś do parzącej się herbaty. Jesienne smaki to dla mnie przede wszystkim orzechy i kakao. Można znaleźć gotowe mieszanki z tymi dodatkami, lecz dużo przyjemniej jest dorzucić do parzenie nieco skruszonych w moździerzu orzechów laskowych, włoskich czy ziaren kakaowca (dodawanie mielonego kakao nie udaje się aż tak dobrze).
Świeże i suszone owoce
Wśród owoców królują jabłka, gruszki, śliwki i żurawina. Dodatek świeżych owoców lub suszonych według gustu wspaniale wzbogaca aromat naparu. Świeże, soczyste owoce doskonale nadają się jako alternatywa dla cytryny w czarnej herbacie. Jeśli zwykliśmy pijać czarną herbatę z cytryną na pewno warto spróbować zastąpić ją solidnym plastrem jabłka i kilkoma świeżymi żurawinami, koniecznie przekrojonymi.
Przyprawy korzenne
Wśród korzennych przypraw dobrze sprawdzi się anyż i kardamon, choć nie wszyscy decydują się na takie dodatki, ponieważ zbyt kojarzą się z Gwiazdką, do której jeszcze daleko. Polecam jednak dodać nieco imbiru lub kurkumy. Popularność tej ostatniej rośnie stale i szczególnie jesienią znajduje wielu amatorów. Kłącze kurkumy i imbiru można na świeżo dorzuć do herbaty w plasterkach lub starte aby podnieść właściwości zdrowotne naparu oraz nadać mu jesiennego klimatu.
Czym słodzić herbatę?
Do słodzenia polecam zaś miód i ciemny cukier oraz syrop klonowy.
Osobom szukającym naparów funkcyjnych, mogących wesprzeć ich w podnoszeniu odporności na jesienny sezon przeziębień polecić można zamiast herbaty różne zioła. Przede wszystkim jeżówkę purpurową, czyli echinacee, ponadto napar z dzikiej róży oraz owocu czarnego bzu. Odporność podniosą także malina i jeżyna, a ponadto są wyjątkowo smaczne.
Myślę, że warto podsumować to wszystko jakąś prostą i wypróbowaną inspiracją na jesienny napój. Polecam zaparzyć herbatę Pu-Erh z posiekanymi orzechami włoskimi oraz kilkoma rodzynkami. Do gotowego naparu dorzucamy plaster soczystej gruszki. Jeśli ktoś lubi kardamon doskonale będzie pasował do tej mieszanki.
Inny pomysł to herbata czarna z kakao. Można bez większego problemu kupić całe ziarna kakaowca, kruszymy je w moździerzu i dodajemy do czarnej herbaty. Parzymy je razem. Do naparu na koniec dodajemy kilka plasterków świeżej kurkumy i osładzamy całość nieco miodem. Na odporność zaś polecam napar z jeżówki purpurowej osłodzony łyżeczką malinowej konfitury.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
T: Tip, oznaczenie jakości herbaty
T: Tip to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata wykonana[...]
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui – płaska herbata
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui jest jendą z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W[...]
paź
Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #3
Kardamon to roślina spokrewniona z imbirem i tak jak w przypadku imbiru jest popularnym dodatkiem[...]
sie
Herbata biała zdrowsza niż zielona. Warto pić gorącą herbatę białą
Wyniki badań wskazują, że herbata biała ma silniejsze niż herbata zielona, działania antyoksydacyjne, antymutagenne oraz[...]
sie
Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP
Sumatra to należąca do Indonezji wyspa w Archipelagu Malajskim. Jak podaje strona “Indonesia Investments” Indonezja[...]
lis
Yerba mate suave
Yerba Mate: Suave. Oznaczenie typu yerba mate cechującej się dużymi listkami i ograniczoną zawartością kofeiny.[...]
mar
Herbata zielona Jeoncha Koreańska, opinie
Liście w wygrzanym gaiwanie pięknie pachną, czuję, że mam do czynienia z wysokiej jakości zieloną[...]
kwi
Zalety białej herbaty, biała herbata właściwości lecznicze
Biała herbata zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata, liczne przeciwutleniacze sprawiają, że najintensywniej[...]
mar