Czy można zaparzyć yerba mate gazowaną wodą?
Pomysł tylko z pozoru może wydawać się dziwny, ponieważ yerba mate i bąbelki lubią się i wiadomo to nie od dziś. Na rynku dostępne są różne napoje gazowane na bazie yerba mate. Są one jednak przygotowywane tak samo, jak napoje herbaciane w butelkach, czyli przy użyciu ekstraktu, który rozpuszczony jest w wodzie z różnymi dodatkami smakowymi, cukrem i regulatorem kwasowości. Może to jednak być inspiracją do stworzenia własnego napoju w tym stylu.
Jak zachowa się napar yerba mate w kontakcie z gazowaną wodą? Całkiem dobrze. Doskonałym rozwiązaniem jest dodanie do przecedzonego naparu yerba mate wody gazowanej oraz, na przykład, soku z cytryny. Otrzymamy w ten sposób coś podobnego do butelkowanych napojów.

Yerba mate z wodą sodową, gazowaną oraz niegazowaną. Czy smak i aromat będzie się różnił?
Jeśli chodzi o zaparzenie yerba mate samą wodą sodową to również nie ma z tym problemu, choć trudno znaleźć jakieś źródła naukowe, które ilustrowałyby jakie składniki yerba mate przeszły do naparu, gdy w wodzie obecny był dwutlenek węgla. Nie dowiemy się jaka ilość kofeiny znajduje się w takim naparze, oraz czy gaz w wodzie wpływa na rozpuszczanie się w niej polifenoli. Dowiemy się jednak jaki ma to wpływ na smak, ponieważ wiele osób próbowało parzyć herbatę i yerba mate z użyciem wody gazowanej.
Przede wszystkim zauważmy, że jeśli parzymy mate na ciepło, czyli podgrzewamy wodę gazowaną, traci ona gaz. Oczywiście wody do yerba mate nie przegotowuje się, a jedynie dogrzewa do odpowiedniej temperatury choć wiele osób, dla wygody zagotowuje wodę i czeka aż ostygnie. Większość tych, którzy próbowali takiego eksperymentu jest zdania, że smak naparu nie różni się od zaparzonego normalnie.
Jeśli zabrakło nam wody niegazowanej do yerba mate i zagrzejemy gazowaną, napar powinien udać się bez większych różnic.
Jeśli jednak chcemy przygotować zimną yerba mate, w stylu paragwajskim, używając wody gazowanej to musimy liczyć się z tym, że napar będzie różnił się od tego przygotowanego na bazie wody niegazowanej, tak samo jak różni się w smaku woda gazowana od zwykłej. Bąbelki z wody nie ulotnią się i nasza mate będzie gazowana.
Nasze terere będzie zwyczajnie musujące i będzie mogło odsłonić przed nami nowe walory smakowe. Zalecamy jednak ostrożność, ponieważ zalewanie suchych liści gazowaną wodą powoduje spore pienienie się i możemy narobić nieco bałaganu.
Nie ma żadnych przeciwskazań, by przygotować mate na wodzie gazowanej czy to na ciepło czy na zimno. Różnicę w smaku, aby nie ufać całkowicie opinii innych, najlepiej będzie ocenić samemu.
Zachęcamy do eksperymentów z yerba mate, ponieważ jest ona bardzo wdzięcznym materiałem do wszelkich prób i wzbogacania tradycyjnych przepisów o różne ciekawe dodatki, w tym o gaz. Z własnego doświadczenia powiedzieć możemy, że mate zaparzona zwykłą wodą i zmieszana z wodą gazowaną jest smaczna. Podobnie mate zaparzona na zimno wodą gazowana oraz zaparzona zwyczajnie, a następnie nasycona dwutlenkiem węgla przy użyciu domowego syfonu do gazowania wody, również smakuje świetnie.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
220 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru
Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]
mar
Oznaczenie liści herbaty
Co oznaczają litery na opakowaniu herbaty? Na opakowaniach herbaty często można znaleźć oznaczenie literowe mówiące[...]
mar
Campesino: przegląd marek yerba mate
Paragwajska marka yerba mate Campesino uchodzi za lidera rynku w tym kraju. Posiada zakład produkcyjny[...]
1 Comments
cze
Sheer Chai, Pink Tea, Herbata Kaszmirska, Różowa Herbata: przepis
Do przygotowania Herbaty po Kaszmirsku potrzebujemy: zieloną herbatę, sól (lub opcjonalnie cukier), sodę oczyszczoną, kardamon,[...]
gru
Jak powstają odcinki Czajnikowy.pl?
Cześć, ja nazywam się Patryk Płuciennik i zazwyczaj jestem po drugiej stronie aparatu, ale dzisiaj[...]
1 Comments
kwi
Nestea Lemon Light: opinie, recenzja
Nestea Light Lemon ma przyjemny lekko brązowy kolor… niestety na tym kończą się przyjemności. Chyba,[...]
kwi
Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie
Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]
kwi
Prowincja Sychuan: historia herbaty w Chinach
Syczuan jest prowincją w południowo-zachodnich Chinach, która uchodzi za kolebkę upraw herbacianych w całych Chinach.[...]
maj