Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu
Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Powszechnie znany chmiel ma swoje zasłużone miejsce w zielarstwie i ziołolecznictwie. Rodzaj chmielu, którego nazwa łacińska to Humulus, należy do rodziny konopiowatych. Jest rośliną pnącą się, która chętnie będzie się wiła nawet tam gdzie jej nie chcemy. W Polsce rośnie dziko i w uprawie chmiel zwyczajny (Humulus lupulus). Początkowo najprawdopodobniej występował on w stanie dzikim w południowej Europie, Ameryce Północnej i na Bliskim Wschodzie, jednak rozsprzetrzenił się wraz z człowiekiem (poprzez uprawę i dziczenie) niemal w całej Eurazji.
Chmiel zwyczajny jest rośliną wieloletnią, pnącą się i wymagającą silnych podpór. Gdy nie ma w swoim zasięgu niczego do wspinania zacznie się płożyć. Pędy chmielowe potrafią osiągnąc nawet 8 m.
Chmiel to dość ciekawa roślina, bo dwupienna, co oznacza, że na jednej roślinie rosną tylko kwiaty męskie lub tylko kwiaty żeńskie. Powszechnie znane szyszki chmielowe to kwiatostany żeńskie i to właśnie one są wykorzystywane w przetwórstwie spożywczym, choć w zielarstwie i kosmetyce wykorzystuje się także kwiatostany męskie i pędy.
Uprawa chmielu najlepiej uda się na glebach żyznych, w miejscu słonecznym. Charakterystyczne są uprawy na wyskoich słupach i linkach wspomagający wzrost rośliny.
Pod względem chemicznym w chmielu znajdziemy między innymi kwasy goryczowe, glikozydy flawonolowe, katechiny i olejki eteryczne.
Napar chmielowy. Właściwości naparu z chmielu
Przygotowuje się go zaparzając łyżeczkę suszonych szyszek żeńskich gorącą wodą (około 95 stopni) w czasie 8-10 minut. Otrzymamy jasny żółty napar o gorzkim, mało przyjemnym smaku i aromacie. Choć może to być znaczna bariera by się do chmielu przekonać, z każdym łykiem napar smakuje jakby lepiej.
Gorzki smak podpowiada nam, że chmiel ma pozytywne działanie na układ pokarmowy i pobudza trawienie i apetyt. Nie zaleca się jego słodzenia.
Główną jednak siłą szyszek chmielu jest ich działanie uspokajające i nasenne (Encyklopedia “Plantas medicinales. El dioscorides renovada” podaje, że napar chmielowy może mieć nawet bardzo lekkie działanie halucynogenne). Napar polecany jest więc w okresach napięcia nerwowego i przy przejściowych problemach z zasypianiem.
Szyszki chmielu mają działanie moczopędne, poleca się je osobom z problemami układu moczowego. Również pozytywnie wpływają na gruczoł krokowy. Napar chmielowy ma także działanie przeciwbakteryjne. Stosuje się go do przemywania trudno gojących się ran oraz owrzodzeń.
Co ciekawe, przygotowana z szyszek chmielu kąpiel ma działanie odpręające, nasenne i tonizujące. Podobnie jak już sam zapach suszonych szyszeczek chmielowych, który można “zachowywać” w poduszeczkach aromatycznych.
Najszybszym skojarzeniem z chmielem jest oczywiście piwo. To właśnie do jego produkcji chmiel jest najpowszechniej wykorzystywany. Warto jednak przełamać ten schemat i spróbować chmielowego naparu, by przekonać się jak wiele korzyści może nam on przynieść i to mimo swojego specyficznego smaku i zapachu.
Źródła:”Wielka Księga ziół” Lesley Bremness”, Właściwości lecznicze chmielu zwyczajnego (Humulus lupulus L.)” Marta Mielczarek, Joanna Kołodziejczyk, *Beata Olas” Plantas medicinales. El Dioscorides renovad” Pio Font Quer, ziolowyporadnik.pl, powisle.pl, Wikipedia
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
188 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Historia picia herbaty
Pierwszą herbatę zaparzył... wiatr. To on bowiem według legendy strącił z drzewa listki herbaciane, które[...]
sie
Co wpływa na jakość parzenia herbaty?
Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]
lip
Alternatywne metody parzenia herbaty
Podstawowe sposoby parzenia herbaty można podzielić na styl wschodni i zachodni. Czyli na technikę jakiej[...]
paź
Gaiwan: jak parzyć herbatę w gaiwanie, porady
Na początku musimy zaznaczyć, że w Chinach herbatę parzy się na dwa sposoby. Jeden z[...]
lut
Przepis na turecki przysmak Sahlep, sposób przygotowania
Sahlep nie jest herbatą, jest to napar ze sproszkowanej bulwy storczyka. Ceniony przysmak w Turcji.[...]
lut
Herbata w Indonezji
Indonezja to jeden z największych na świecie producentów herbaty i kawy. Swoje plantacje mają tu[...]
mar
Ekologiczne uprawy herbaty a klimat
Herbata lubi wilgoć, dobrze się czuje porastając mgliste wzgórza i tam też daje najbardziej ceniony[...]
cze
Historia kultury picia herbaty w Czechach. Jak powstały herbaciarnie w Polsce?
Z czym kojarzą się nam Czechy? Jeśli chodzi o kuchnię to przede wszystkim ze słynnymi[...]
lip