Przepis na Yeti. Yerba mate na mleku. Yerba prażona z mlekiem.
Yeti, bo tak nazwaliśmy napój na bazie Yerba mate prażonej miodowo-karmelowej i mleka, od lat cieszy się niesłabnącą popularnością w Herbaciarniach Czajnik. Jak przygotować Yeti w domu? Do zrobienia Yerba mate na mleku o słodkim karmelowo-mlecznym smaku potrzebujemy:
- 2 duże łyżki Yerba mate Mate Miodowy Karmel
- 100 ml wody
- 500 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
1. Wlewamy 100ml wody do garnka, wsypujemy 2 duże łyżki Yerba mate prażonej i czekamy do zagotowania.
2. Następnie dolewamy 500ml zimnego mleka i ponownie zagotowujemy.
3. Po zagotowaniu przykrywamy garnek i pozostawiamy na 7-10 minut.
4. Słodzimy nasze Yeti i przecedzamy do kubków.
Czy nie powinno się przypadkiem unikać podgrzewania yerby do temperatury wyższej niż 80 stopni? Z tego co wiem nie powinno się jej zalewać wrzątkiem, wiec zdaje mi się, że gotowanie tym bardziej powinno odpadać…. czy może z prażoną sprawa wygląda inaczej?