ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kupując zieloną herbatę Matcha, warto wiedzieć czym różni się wysokiej jakości Matcha od tej niskiej jakości. Oto 4 proste wskazówki, które pozwolą Ci ocenić, czy kupowana Matcha spełni Twoje oczekiwania.

Na początku może się wydawać, że Matcha opisana jako „do ceremonii herbacianej” zawsze jest lepsza od tej „kulinarnej„. Niestety często zdarza się, że niskiej jakości herbata zielona Matcha jest sprzedawana jako jej lepszy odpowiednik. Najlepszym sposobem je zakup małej ilości i zwyczajnie… spróbowanie jej. Wysokiej jakości Matcha ma gładki, jedwabisty smak oraz jest mniej gorzka. Natomiast niskiej jakości dostarcza gruboziarnistych, piaszczystych wrażeń.

Herbata zielona japońska Matcha Uji 100g
Herbata zielona japońska Matcha Uji 100g

1. Pochodzenie zielonej herbaty Matcha

Warto sprawdzić kraj pochodzenia herbaty Matcha. Powszechnie uznaje się, że wyższej jakości Matcha pochodzi z Japonii. Matcha produkowana w Nishio (prefektura Aichi) oraz w Uji (prefektura Kioto) jest uważana za najlepszą i stanowi 80% wszystkich produkowanych w Japonii Matchy. Chiny i Tajwan zajmują się również produkcją Matchy, jednak jest zwykle dużo niższej jakości i nadaje się do zastosowań kulinarnych.

2. Cena herbaty zielonej Matcha

Zakup zielonej herbaty działa jak wiele innych rzeczy w życiu. Masz to, za co zapłaciłeś. Mówiąc prostymi słowami: 30 gramów zielonej herbaty Matcha wysokiej jakości to zwykle koszt minimum 70zł. Oczywiście, można zakupić 100 gramów za 45zł, ale różnica w jakości będzie ogromna.

Herbata zielona japońska Matcha Kawane Premium organic 30g
Herbata zielona japońska Matcha Kawane Premium organic 30g

3. Kolor herbaty zielonej Matcha

Im intensywniej zielony kolor herbaty Matcha tym lepiej! Uprawiana w cieniu zielona herbata, zmuszana jest do nadprodukcji chlorofilu, który daje przyjemny jasnozielony kolor. Niżej jakości Matcha jest produkowana z liści źle zacienionych, starszych lub pochodzących z niższych miejsc na łodydze. W związku z tym kolor Matchy będzie bardziej żółto-brązowy.

4. Smak herbaty zielonej Matcha

Jeśli kiedykolwiek piłeś dobrą Matchę, zapewne znasz ten słodki, roślinny zapach i smak. Pochodzi on z aminokwasu L-teanina, który powstaje po poprawnym zacienieniu liści. To L-teanina daje czysty, jedwabisty, delikatny smak herbacie. Niestety w niskiej jakości Matchy prawie brak L-teaniny, więc i smak jest ściągający, a nawet gorzkawy.

Pamiętaj, że prawidłowo przygotowana (utrzepana) Matcha nie powinna mieć żadnych grudek!

Tekst po polsku na podstawie: thedailytea.com/taste/high-quality-matcha-know-difference/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbaty o nazwach, których nie znacie. Poradnik

Potrafimy nazwać kolory herbaty, choć nie zawsze jest to takie oczywiste i jednoznaczne. Nie sprawia[...]

Prowincja Anhui: historia herbaty w Chinach

Anhui to prowincja we wschodnich Chinach znajdująca się w dorzeczu Jangcy i Żółtej Rzeki, cechująca[...]

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Cruz de Malta

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Cruz de Malta. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate[...]

Konkurs Blog Roku 2013

Czajnikowy.pl bierze udział w konkursie na Blog Roku 2013. Jeśli podoba Wam się to co[...]

Zawartość cukru w popularnych herbatach Ice Tea: Lipton, Nestea, Tymbark. Zestawienie

Ile cukru ma butelkowana herbata mrożona? Przygotowaliśmy dla Was zestawienie, w którym przedstawiamy zawartość cukru[...]

Herbata Asam (Assam)

Wielu z nas zna herbatę asamską ze swej codzienności. Jest dostępna w sklepach i często[...]

Lawenda. Napar z lawendy. Przepis na lemoniadę z lawendy

Lato to czas wypoczynku, ładowania baterii i relaksu. Dlatego dzisiaj zapraszam na napar lawendowy -[...]

2 Comments

Herbata ze Szczytu Wzgórza. Chiya

Herbata ze Szczytu Wzgórza jest herbatą czarną (w nomenklaturze wschodniej czerwoną) pochodzącą z regionu Ilam,[...]

Jeden komentarz do: “4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości

  1. D0R0TA pisze:

    Zastanawia mnie pewien szczegół. Z tego co wiem, liście herbaty (jakiejkolwiek, więc tej zapewne też) zawierają sporo aluminium, jednak nie przenika ono do naparu i nie jest przyswajane przez nasz organizm, o ile nie dodamy podczas parzenia cytryny (czy ogólnie czegoś kwaśnego). W przypadku herbaty matcha wypijamy nie tylko sam napar, ale również sproszkowane liście. Tymczasem w żołądku, jak każdy wie, znajduje się kwas. Czy w takiej sytuacji to aluminium nie zostanie rozpuszczone i przyswojone przez organizm? Czy są w ogóle jakieś badania na ten temat?

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.