ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Assam, region w Indiach

Assam leży u stóp Himalajów stan w północno-wschodnich Indiach. Region Assam słynie z uprawy herbaty odmiany camelia assamica. Próby uprawy herbaty na tym obszarze rozpoczęły się w 1836 roku i oparte były początkowo na szczepach herbaty przywiezionych z Chin. Ostatecznie jednak uznano, że camelia assamica najlepiej nadaje się do upraw w tym klimacie. Przemysł herbaciany rozwijał się na tym obszarze by wreszcie w 1870 roku po wdrożeniu nowych technologii herbata assamska stała się konkurencyjna dla herbat chińskich. W obawie o wzrost ingerencji rządu w uprawy herbaciane i spadek jakości życia robotników plantacji zawiązano w 1888 r. Indian Tea Association – zrzeszenie plantatorów herbaty mające na celu obronę interesów producentów.

Obecnie herbata jest tu uprawiana na około 500 plantacjach w większości zlokalizowanych w dolinie Brahmaputry. Uprawa w tym regionie należy do trudnych ale owocuje jedną z najbardziej cenionych i najlepszych herbat na świecie. Dzięki odpowiednim, tropikalnym warunkom klimatycznym herbata Assam słynie z mocnego, wyraźnego naparu.

Najbardziej znane gatunki herbaty z Assam to Assam Hatiali FF (droga słonia), Assam SF Malty, Assam SF Mokalbari, Assam Mangalam, Assam Dagapur.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak wybrać dobrą czerwoną herbatę pu-erh?

Przede wszystkim nie możemy na herbacie widzieć pleśni, nierównomiernych przebarwień i plam, nie powinna też[...]

Najpopularniejsze kwiatowe dodatki do herbaty

Najbardziej znaną i popularną mieszanką kwiatową jest herbata zielona z jaśminem. Warto tutaj od razu[...]

Jak używać gaiwana do herbaty? Poradnik

Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć nawet, że jest to swego rodzaju oznaka[...]

W czym parzyć herbatę? Naczynia do parzenia herbaty gong fu cha

Do przeprowadzenia ceremonii gonfu cha potrzebne są liczne przedmioty. Wyróżnia się przede wszystkim cztery skarby[...]

Herbata zielona Bancha, parzenie herbaty zielonej Bancha

Zielona herbata Bancha wywodzi się z Japonii i nie jest produkowana jako „główny produkt”. Do[...]

Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną

Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną

Herbata w stylu dziadka grandpa style

Herbata parzona w „stylu dziadka”, czyli grandpa style, to popularna w Chinach technika parzenia. W[...]

Tea & Coffee World Cup Europe 2014 Warsaw. Warszawa

Zobacz relację z największych światowych targów kawy i herbaty, które odbyły się po raz pierwszy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.