ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Aby uzyskać niezapomniany smak kawy, najlepszą możliwą wersję naparu, trzeba przykładać wagę do bardzo wielu czynników. Ważny jest wybór odpowiedniego ziarna, ale dużo ważniejsze właściwe parametry parzenia, technika przyrządzenia, zastosowanie dobrego młynka i odpowiedniej wody. W tej długiej litanii nie może zabraknąć decyzji dotyczących rodzaju używanego filtra.

Producent Aeropressu proponuje jedynie wersję papierową i właśnie taką wypuszcza na rynek pod swoim brandem, ale wiele firm zewnętrznych podejmuje się wypełnienia tej luki, proponując filtry pasujące do sprzętu amerykańskiej firmy Aerobie, wykonane z innych materiałów. Ponieważ filtr papierowy jest już od dawna dostępny; materiałowe rozwiązania są uciążliwe w użytkowaniu i mogłyby nie współpracować z urządzeniem; filtry z tworzywa są trudne do wykonania, największą grupę stanowią dyski wykonane ze stali (Able, Cafe concetto) lub super cienkiej metalowej siateczki (RGB core).

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Filtr metalowy a papierowy – różnice

Porównując filtry metalowe z papierowymi nie możemy oczekiwać, że sam materiał będzie wpływał na zmianę smaku, ale jego właściwości filtracyjne mogą znacząco ingerować w doświadczenia sensoryczne. Największą wadą filtrów metalowych jest ich niezdolność do wyłapywania niewielkich cząsteczek pyłu. Wpływa to na zwiększenie goryczy w naparze, może także skutkować pojawieniem się „brudnego” smaku i nieprzyjemnych odczuć fizycznych podczas picia kawy. Z drugiej strony wadą filtrów papierowych jest znacznie mniejsze przenikanie tłuszczów kawowych do naparu, co może skutkować spłaszczeniem smaku. Filtracja metalem w przypadku Aeropressu nie stanowi tak dużego wyzwania jak w technikach przelewowych. Wynika to z tego, że powierzchnia płytki filtrującej jest dużo mniejsza, a metoda przyrządzenia powoduje, że drobinki kawy opadające na filtr same stają się pierwszą warstwą filtrującą pył.

Kawa Kafar Brazylia Microlot 250g
Kawa Kafar Brazylia Microlot 250g

Jak wybrać najlepszy filtr do aeropressu?

Trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedź na pytanie, który filtr jest tym jedynym właściwym. O ile stosowanie filtrów metalowych o dużych otworach spowoduje uwydatnienie agresywnych nut i goryczy, to te o najmniejszych dziurkach pozwalają na uzyskanie bardzo słodkich naparów z niską kwasowością i wysokim, kremowym body. Z zupełnie innej strony zaprezentowały się kawy przyrządzone z użyciem filtra papierowego – w tych napar był bardziej subtelny o wyrazistej, soczystej kwasowości i mniejszym body. W wyborze właściwego filtra można kierować się profilem smakowym naparu. Zwolennicy owocowości w kawie powinni sięgnąć po filtr papierowy. Dla ceniących sobie cięższe doznania i balans wyborem będą filtry wykonane z metalu.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na Masala Chai rozgrzewająca indyjska herbata z mlekiem, porady

Żeby przygotować Masala Chaj potrzebujemy specjalną mieszankę, można dostać różne na rynku i również przepisów[...]

Herbata z bursztynu na wzmocnienie odporności. Bursztyn na zdrowie

Nalewka i napar z bursztynu stosowana była już od starożytności dla oczyszczenia i wzmocnienia ciała.[...]

Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy

Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce.[...]

Zbiory herbaty na świecie, przewodnik

Nowy herbaciany rok już wystartował i z niecierpliwością czekamy na pierwsze tegoroczne herbaty. Prezentujemy krótki[...]

Matchawan, czarka do matchy

Matchawan lub chawan to specjalna duża czarka używana do przygotowania japońskiej herbaty matcha. Może mieć[...]

Latte art – wzory krok po kroku: rozeta

Aby wykonać latte art rozeta, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]

Jak zaparzać aeropress? Opinie

Jak zrobić najlepszą kawę z aeropressu? Wygrzej urządzenie. Włóż papierowy filtr do sitka, przelej gorącą[...]

Słodycz w kawie. Jak słodka potrafi być kawa?

Bez wątpienia w trzeciofalowym podejściu do kawy języczkiem uwagi jest kwasowość, która w wielu przypadkach[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.