ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Alicja Płuciennik (jurassiccuisine.blogspot.com)

Jeśli lubicie oryginalne smaki, a ponadto jesteście fanami Yerba Mate mam dla was niesamowity przepis na przekąskę, wprost idealną alby zaskoczyć swoich znajomych lub też delektować się nią samemu na wiosenne, coraz dłuższe wieczory. Panie i Panowie, mam zaszczyt przedstawić Yerboladki!

Przygotowanie ich jest proste, choć zabiera trochę czasu, jednak satysfakcja przewyższa cały trud włożony w ich wykonanie. No i oczywiście nie kupicie ich w żadnym sklepie, więc aby ich spróbować trzeba będzie trochę pobrudzić swoje łapki.

Do zrobienia yerboladek potrzebne będą:

  • tabliczka białej czekolady
  • łyżka stołowa kandyzowanych skórek z pomarańczy lub cytryny
  • pylasta Yerba Mate

Sposób przygotowania czekoladek z Yerba Mate

Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli, następnie wrzucamy do niej skórki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do momentu, aż masa zacznie z powrotem krzepnąć. W tym czasie przygotowujemy miseczkę z Yerbą: przesiewamy susz przez sitko, aby pozbyć się patyczków i większych listków, aby otrzymać drobny proszek możemy dodatkowo rozetrzeć ją w moździerzu.

Co kilka minut sprawdzamy, czy czekolada zaczyna twardnieć. To jest najtrudniejsza część przepisu: musimy wyczuć moment, w którym czekolada będzie jeszcze plastyczna, ale nie na tyle płynna żeby spływała nam przez palce. Można to rozpoznać mieszając co jakiś czas naszą masę, kiedy zaczną zostawać duże grudki czekolada jest gotowa do uformowania z niej kuleczek o średnicy 2-3 cm.

Przepis na czekoladki z Yerba Mate, Yerboladki
Przepis na czekoladki z Yerba Mate, Yerboladki

Następnie nasze kuleczki, póki są jeszcze trochę lepkie (ogrzane ciepłem naszych dłoni) obtaczamy je w Yerbie. Nie będą wyglądać idealnie, ale nie przejmujemy się tym, gdyż czekolada lubi skrzepnąć znienacka, więc w miarę sprawnie formujemy nasze bryłki z reszty gęstej masy i odkładamy je na bok. Gdy już zakończymy ten etap, możemy wykończyć nasze dzieło i nadać Yerboladkom pożądany kształt poprzez ponowne obtoczenie ich w Yerbie i ponowne „wykulanie” w dłoniach.

Zostawiamy je na chwilę w chłodnym miejscu, aby dobrze stwardniały et volia! Przekąska jest gotowa! Teraz możemy się cieszyć słodkim smakiem białej czekolady, przełamanym kwaskowatymi cytrusami i Yerbową „goryczką”. Polecam je nie tylko fanom Yerba Mate, ale także wszystkim poszukującym nowych smaków!

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata w Niemczech

Niemcy są, z małym wyjątkiem, o którym napiszę później, krajem raczej kawowym. Wydaje mi się,[...]

1 Comments

Dong Ding, Tung-ting

Herbata niebieska (turkusowa) oolong produkowana na Tajwanie. Uznana za jedną z lepszych tajwańskich herbat. Pierwsze[...]

Herbata wędzona na sośnie rakotwórcza? Nie, herbata Lapsang jest bezpieczna!

Natomiast Lapsang souchong jest herbatą wędzoną na sośnie. Czy możemy ją zatem bezpiecznie pić? Okazuje[...]

2 Comments

Konkurs Blog Roku 2013

Czajnikowy.pl bierze udział w konkursie na Blog Roku 2013. Jeśli podoba Wam się to co[...]

Jak poprawić smak yerba mate?

My chcemy dziś zastanowić się jak wpłynąć na smak yerba matę, który nie do końca[...]

Herbata Sticky Rice oolong

Tak zwana sticky rice tea to unikalna herbata o aromacie gotowanego ryżu. Jest to wynalazek[...]

Tea & Coffee World Cup 2014: pełna lista wystawców

Pierwsza polska edycja Targów Tea & Coffee World Cup zgromadziła 100 Wystawców z 23 krajów.

Herbata biała

Herbata biała to jedna z najdroższych i najmniej przetworzonych odmian herbat. Pochodzi z rośliny Camellia[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.