Herbata czarna Earl Grey to popularna herbata aromatyzowana olejkiem bergamoty, którą kojarzą chyba wszyscy. Sięgając po nią wiemy, jakiego smaku się spodziewać. No tak, tylko… skąd? Trudno go opisać – ale tak, to właśnie ten smak, który dokładnie teraz masz na czubku języka. Wyobrażenie smaku Earl Greya trwa dosłownie chwilę. Ciekawe, prawda? Sprawdź, jak wiele tajemnicy skrywa czarna herbata!
Skąd pochodzi nazwa „earl grey”?
Na ten temat istnieją dwie teorie. Pierwsza mówi, że susz zawdzięcza swoją nazwę hrabiemu Grey, który miał ją dostać w podziękowaniu za uratowanie tonącego syna Mandaryna. Druga teoria, o pochodzeniu nazwy earl grey, ma swój początek na statkach transportowych płynących do Anglii. Podczas długiej podróży skrzynie z zieloną herbatą zamokły, herbata zaczęła fermentować (zielona herbata zaczęła w naturalny sposób zmieniać się w czarną), czego efektem ubocznym był nieprzyjemny zapach. Aby nie marnować dość cennego towaru, dodano do niej olejek z bergamotki.
Czajnikowy TV Herbata Publikacje
Herbata Earl Grey, parzenie, właściwości, historia, działanie, bergamotka
Earl Grey to czarna herbata aromatyzowana olejkiem bergamotowym. Bez wątpienia jest to najsłynniejsza herbata aromatyzowana w świecie zachodu i trudno szukać kogoś kto nie znałby smaku tego blendu. Można powiedzieć, że zwyczaj jej picia wynosimy z domu. Od dzieciństwa znamy tę nazwę, która nie tylko obecna jest w każdym sklepie,[...]
czytaj całość...Herbata Publikacje
Angielska tradycja picia herbaty. Five o’clock tradycyjna angielska herbata
Każdy słyszał o słynnym angielskim five o’clock'u jak i o angielskiej miłości do herbaty. Wieść niesie jednak, że już od lat ubywa w Anglii zwolenników typowego herbacianego podwieczorku i że jest to już tradycja starszego pokolenia. Jaki był jednak początek tego trendu? Kto pierwszy zaczął pijać popołudniową herbatkę?
czytaj całość...Herbata Porady Publikacje
Zasady parzenia herbaty, 10 porad jak parzyć herbatę – sekrety
Herbatę można zaparzyć na wiele sposobów. Jest kilka zasad, którymi musicie się kierować ale cała reszta leży zupełnie w Waszej gestii. Po pierwsze poszczególne herbaty wymagają określonej temperatury wody.
czytaj całość...Skład: herbata czarna, naturalny aromat bergamoty, inne naturalne aromaty
Waga: 50g
Czas parzenia herbaty
2-3 min
Temperatura parzenia herbaty
95°C
Ilość herbaty
2-3 g / 120ml
Wartość energetyczna
Wartość energetyczna 10g herbaty parzonej przez 3 minut 1 litrem wrzącej wody: 18KJ/4kcal, tłuszcz: 0g, węglowodany: 0g (w tym cukry: 0g) białko: 0g, sól: 0,03g
Tomx (zweryfikowany) –
Bardzo dobra.
WilliamWillson (zweryfikowany) –
Earl Grey kojarzył mi się z PRL-owską herbatą, gorzką i śmierdzącą… śmierdzącą właśnie herbatą. Czymś tanim, ersatzem. Dlatego ją omijałem z daleka. A to naprawdę dobra herbata! Po otwarciu torebki już uderza piękny czarno-herbaciany zapach. Smak bergamotki jest mocny, utrzymuje się długo, ale smaku liści herbacianych nie zdominowuje. Herbata w ogóle wolno się wypłukuje, zrobiłem chyba pięć zalań (45 sek.), nadal jest smaczna. To coś więcej niż codzienna herbata tła.