Dobra herbata na mieście? Łatwo ją zepsuć!
Herbata coraz bardziej zyskuje na popularności, ale napić się dobrej filiżanki herbaty „na mieście” wcale nie jest łatwo. Wiele miejsc oferuje wysokiej jakości herbatę liściastą, żeby tylko ją popsuć.
Oto lista najgorszych zbrodni na herbacie, które zdarzają się zbyt często.
Sparz herbatę!
Herbata zielona, herbata oolong i herbata biała mają bardzo delikatne liście. Zalewanie ich wrzącą wodą jest bolesne dla liści, a tym samym dla naszych kubków smakowych. Herbata staje się gorzka i nie da się wyczuć lekkich, ale pełnych aromatów. Miejsca, które parzą herbatę powinny inwestować w sprzęt, który podgrzewa wodę do odpowiedniej temperatury, jeśli nie mają ochoty jej studzić. W ostatnich latach bardzo spadły ceny na przykład czajnika z funkcją grzania wody do 70*C, 80*C i 90*C. A może po prostu użyć zwykłego termometru?
Stłamś liście!
Wszystkie liście herbaty potrzebują miejsca do rozwinięcia się. Wciskanie herbaty do małych parzydełek, sprawia, że jej aromat pozostaje wewnątrz, a nie w naszej gotowej herbacie. Im więcej wody znajduje się w kontakcie z powierzchnią herbaty tym lepszy smak uzyskamy!
Przeparz herbatę!
Każdą herbatę możesz zepsuć przez jej przeparzenie. Zostaw liście herbaty w wodzie na zbyt długo i przeparz herbatę. Na to nie jest odporna nawet czarna herbata! Jak często zdarza się, że obsługa wręcza ci kubek z wesoło dyndającym sznurkiem od torebki? Wiele miejsc używa stoperów do odmierzania czasu parzenia herbaty i nie wydaje jej klientom dopóki herbata nie jest gotowa. Tak to się powinno robić! Pierwsze parzenie dla większości herbat wynosi 2-3 minuty. Pierwsze? Już tłumaczę.
Zmarnuj herbatę!
Wiele wysokiej klasy restauracji podaje drogie herbaty, które kosztują kilkadziesiąt złotych za kilka gramów. Wysokiej jakości liście mogą być parzone wiele razy, a pełny aromat herbaty uzyskuje się dopiero przy drugim czy trzecim parzeniu. Ale nie, najlepiej wyrzucić liście herbaty zaraz po pierwszym parzeniu lub zgnieść je french pressem pozostawiając w nich małą ilość wody. W konsekwencji dostajemy herbatę o słabym smaku lub pełną goryczy. Oczywiście, najlepiej to zamaskować cukrem lub aromatem.
Dobra herbata nie potrzebuje cukru i innych dodatków.
Tekst po polsku na podstawie: chicagoist.com/2014/04/02/do_you_even_steep_how_chicago_resta.php
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
199 Produkty
Herbata aromatyzowana
77 Produkty
Herbata zielona matcha
18 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
97 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Rosamonte
Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Rosamonte. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate zaparzonych 500ml[...]
lip
Bubble Tea nie taka zdrowa. Lepiej zrobić samemu, niż kupować gotową
Dystrybutorzy w procesie komponowania własnej bąbelkowej herbaty sugerują dodatki, które nie tylko nie mają nic[...]
sty
Herbata biała Pai Mu Tan. Klasyczna biała herbata
Herbata białaPai Mu Tan to klasyczny przykład herbaty bardzo mało przetworzonej. To druga najlepsza biała[...]
gru
Herbata w Indonezji
Indonezja to jeden z największych na świecie producentów herbaty i kawy. Swoje plantacje mają tu[...]
mar
Skąd się biorą aromaty w herbacie? Chemia produkcji herbaty
Różne aromaty w herbacie czystej pochodzą, jak w przypadku wszystkiego co pachnie, ze związków chemicznych[...]
sie
Jak prawidłowo parzyć Yerba Mate, jak parzyć Yerba Mate
Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80*C wodą, czy to jedyne widełki w[...]
lip
Xu Ri Dong Sheng: Herbata Artystyczna, Kwitnąca, Rozwijająca się
Po zaparzeniu Xu Ri Dong Sheng listki rozwijają się. Pokazuje się czerwony kwiat kwiecie amarantusa[...]
gru
Herbata z Hongkongu
Hongkong po pierwszej wojnie opiumowej przeszedł pod władanie Brytyjczyków, którzy uczynili z niego dogodny port[...]
lut