ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kawa w ciąży

Badania potwierdzają, że nie ma przeciwwskazań dla picia kawy w czasie ciąży. Należy jednak zachować umiar i nie przekraczać dawki 200 mg kofeiny dziennie, co odpowiada dwóm filiżankom kawy.

Kawa wypłukuje magnez

Wbrew powszechnej opinii producentów suplementów diety, kawa jest cennym źródłem magnezu w organizmie. Wszelkie badania skupiają jedynie uwagę na tym, że spożycie kofeiny powoduje zwiększone wydalenie Mg, nie zauważając faktu, że kawa sama w sobie jest cennym źródłem tego pierwiastka i w rezultacie bilans wychodzi na plus. A więc kawa jest cennym źródłem tego pierwiastka.

5 najpopularniejszych mitów na temat kawy
5 najpopularniejszych mitów na temat kawy

Kawa dla dzieci

Biorąc pod uwagę, nasze przyzwolenie na spożywanie przez dzieci czekolady, napojów gazowanych czy herbaty, można uznać, że jest to kwestia czysto kulturowa – dzieci w krajach Ameryki Południowej, kawę mają wpisaną w codzienną dietę.

Espresso takie mocne

Espresso przedstawiane jest zwykle jako duża dawka kofeiny, podczas gdy kubek czarnej kawy ma jej 4 razy więcej. jeśli zatem potrzebujemy pobudzenia, lepiej sięgnąć po dużą czarną kawę.

5 najpopularniejszych mitów na temat kawy
5 najpopularniejszych mitów na temat kawy

Kwasowość w kawie

Kwasowość przez wielu utożsamiana jest z kawą słabej jakości, podczas gdy właśnie kwasowość i naturalna słodycz, jest prawdziwym smakiem kawy, która przecież jest owocem! Brak kwasowości świadczy o tym, że producent bał się wypalić kawę jaśniej, aby nie wyszły na wierzch defekty słabej jakości ziarna. Ciemne spalenie kawy, trawi w całości jej prawdziwy smak, czyniąc ją gorzką i bardzo dymną. A więc kwasowość jest świadectwem jakości kawy.

Autorem tekstu jest Adam Laska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak parzyć herbatę na zimno? Zimne parzenie herbaty. Cold brew

Do zimnego parzenia herbaty można użyć właściwie każdej herbaty (również Yerba mate), jaką tylko lubicie.[...]

Herbata Ahmad Tea Green Tea, opinie

Zielona herbata Ahmad Tea z dodatkiem Chun Me. Napar pachnie bardzo przyjemnie zieloną herbatą i[...]

Goździki: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty

Przede wszystkim goździki są antyseptyczne, więc pomagają przy różnego rodzaju infekcjach. Ponadto mają działanie przeciwbólowe,[...]

Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie, opinie

Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją[...]

Kanapka z herbatą. Do czego można użyć fusów z herbaty?

Najlepsze będą młode i miękkie, japońskie. Zwłaszcza wysokojakościowa herbata gyokuro oraz wiosenna shincha nadają się[...]

Czym jest herbata? Herbata – co to?

Herbata to znany na całym świecie napój, najczęściej napar, przygotowany z rożnych części (liści i[...]

5 powodów dla których warto pić herbatę w zimie

Kiedy na zewnątrz zimno i mroźno, najchętniej zawinęlibyśmy się w koc i siedzieli cały czas[...]

Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)

Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.