Wiele regionów herbacianych słynie z jednej konkretnej herbaty, jak szampan ze Szampanii. Jednak współczesna herbata zaskakuje – pojawia się w miejscach, których nikt wcześniej nie kojarzył z jej produkcją. Plantatorzy z różnych stron świata eksperymentują, tworząc herbaty w stylach zupełnie dla siebie nietypowych. Efektem tego są produkty, które trudno jednoznacznie sklasyfikować, ale z pewnością warto je poznać.
Czy warto próbować takich nietypowych herbat? Zdecydowanie tak. Oczekiwanie kopii pierwowzoru może rozczarować, ale potraktowanie ich jako nowego doświadczenia pozwala odkryć zaskakujące smaki i aromaty. Przecież mało kto pije prawdziwego szampana w sylwestra – podobnie jest z herbatą.
Oolong z Turcji – herbaciana ciekawostka
Produkcja oolonga w Turcji to duża niespodzianka. Kraj znany z czarnej, mocnej herbaty serwowanej z cukrem w szklaneczkach, nie kojarzy się z herbatami półfermentowanymi. Turecki oolong ma ciemne, oksydowane liście, ale jego smak daleki jest od klasyków z Wuyi czy Dan Cong. Najbardziej przypomina gruzińską czarną herbatę – z nutami miodu i dżemu, bez charakterystycznych cech oolonga. To interesujący przypadek herbaty eksperymentalnej.
Biała herbata z Kolumbii – południowoamerykańska wersja pai mu tan
Kolumbia to kraj, gdzie uprawa herbaty nie jest powszechna, choć klimat Andów sprzyja herbacianym krzewom. Biała herbata z Kolumbii w stylu pai mu tan (mu dan) to prawdziwa rzadkość. Choć styl przypomina chińskie oryginały, to poziom utlenienia i barwa liści sugerują odejście od kanonu. Napar jest ciemniejszy, z jabłkowymi nutami typowymi dla niechińskich białych herbat. Dla porównania warto spróbować yin zhen i białej herbaty z Rwandy.
Kukicha z Indii – palone zapałki z Nilgiri
Kukicha to herbata z łodyżek liści, najczęściej kojarzona z Japonią. Tymczasem w indyjskim regionie Nilgiri powstała prażona kukicha o niezwykle intensywnym charakterze. Grube, ciemne patyczki przypominają wypalone zapałki, a napar zaskakuje słodyczą i aromatami prażonymi, kakao i karmelu. Zdecydowanie inna od japońskiej kukichy czy podprażanej hojichy.
Dlaczego warto próbować nietypowych herbat?
Nie wszystkie herbaty muszą odpowiadać klasycznym wzorcom. Jeśli potraktujemy je jako coś nowego, a nie imitację, mogą zaskoczyć pozytywnie. Dla miłośników herbaty to nie tylko ciekawostka, ale i poszerzenie horyzontów smakowych. Warto eksplorować nowe pochodzenia i style, nie zapominając o oryginałach.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Historia Yerba Mate, pochodzenie Yerba Mate
Legenda opowiadająca o powstaniu Yerba Mate głosi, że Boginie Księżyca i Chmury przybyły zwiedzić Ziemię.[...]
wrz
Kwiat hibiskusa: rodzaje, parzenie, historia. Herbata z hibiskusa?
Napar z hibiskusa, czyli z malwy sudańskiej nazywany jest także karkade lub czerwonym złotem faraonów.[...]
kwi
Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie, opinie
Herbata Java Sunda Purwa produkowana jest w okolicach Bandung. Jej susz skojarzył mi się z[...]
1 Comments
sty
Przepis na orzeźwiającą lemoniadę na bazie herbaty bitter lemonade
Do dużego naczynia wsyp herbatę owocową bitter lemonade oraz 2 gałązki rozmarynu, a całość zalej[...]
maj
Herbata Che Thai Nguyen, opinie
Pierwsze parzenie uwalnia słodkawy aromat, który jest bardzo przyjemny i mógłbym wąchać same zalane liście[...]
1 Comments
sie
Herbata kaktusowa, czyli herbata z opuncją
Co to za kaktus? Opuncja. Opuncja to wielka rodzina kaktusów, które rozlazły się po całym[...]
maj
First Flush, oznaczenie jakości herbaty
First Flush to oznaczenie jakości herbaty związane z kolejnością zbiorów występujące w literowym kodzie jako[...]
7 mitów dotyczących herbaty
1. Herbata czarna i zielona pochodzą z różnych roślin Jest to mit, w który chyba[...]
kwi